Zavřít reklamu

Cena mobilních dat je v Česku pořád naprosto nesmyslná. Oproti zahraničním státům jsou všeobecně tarify tuzemských operátorů několikanásobně dražší. S tím však bohužel asi nic neuděláme a budeme se muset podřídit. Pokud i vy patříte mezi jedince, kteří mají malý datový limit a střádáte měsíčně každý megabajt dat, tak zbystřete. Dnes se totiž podíváme na to, jak na nejoblíbenějších sociálních sítích současnosti – Instagramu a Facebooku – šetřit data. Zdržme se tedy úvodních formalit a vrhněme se na to.

Jak šetřit data na Instagramu

Instagram vytvořil přímo v aplikaci funkci, díky které bude využívat méně dat. Nemusíte tedy nikde nic složitě nastavovat. Pokud chcete funkci pro šetření dat aktivovat, tak si otevřete aplikaci Instagram. Poté se pomocí dolního menu přesuňte na svůj účet a v pravém horním rohu rozklikněte ikonu menu (tři čáry pod sebou). Otevře se boční menu, ve kterém klikněte na samém spodku obrazovky na možnost Nastavení. Zde už stačí pouze rozkliknout možnost Využití mobilních dat a pomocí switche aktivovat funkci Využívat méně dat.

Jak šetřit data na Facebooku

Na Facebooku sice funkce pro přímé šetření dat neexistuje, avšak i přesto můžete provést patřičná nastavení, díky kterým omezíte využití mobilních dat. Pokud chcete na Facebooku šetřit data, tak otevřete aplikaci Facebook a v dolním menu rozklikněte další menu (ikona tří čar). Poté sjeďte dolů a rozklikněte možnost Nastavení a soukromí a z dalších vyobrazených možností klikněte na Nastavení. Poté opět sjeďte níže k sekci Média a kontakty a rozevřete možnost Videa a fotky. Zde už pouze stačí vypnout funkce Nahrávat v HD (jak u videa, tak u fotek). U Nastavení videa ještě rozklikněte možnost Automaticky přehrávat a zvolte buď možnost Jen, když jste na Wi-Fi a nebo Videa nikdy automaticky nepřehrávat. Tímto docílíte toho, že se na datech nebudou automaticky spouštět videa, které si zobrazíte na stránce s příspěvky.

Doufám, že brzdy na našem území dojde k „revoluci“ cen tarifů a všichni uživatelé sociálních sítí budou od funkcí pro šetření dat zproštěni. Dle mého názoru je naprostý nesmysl, abychom se v tomto případě omezovali a báli se načíst si na datech několik fotek či videí, abychom během několika sekund nevyčerpali malý datový limit, za který jsme zaplatili vagón plný peněz.

Instagram logo

Dnes nejčtenější

.