Zavřít reklamu

Steam od společnosti Valve byl dlouhé roky téměř jediným online obchodem s hrami. Konkurence v podobě Uplay či Originu nelze brát příliš vážně, protože v těchto obchodech najdete hry převážně pouze od studií, kterým obchod patří. Tedy Ubisoft v případě Uplay a EA u Originu. Dále je tu GOG a Humble Bundle, avšak ani jeden se Steamu nemůže rovnat. GOG je unikátní v tom, že prodává hry bez DRM ochrany a Humble Bundle sází na balíčky her za velmi příznivou cenu. Nyní však přichází další varianta v podobě Epic Storu od Epic Games. A situace na trhu s hrami se může velmi rychle razantně změnit.

Epic momentálně zažívá opravdu skvělé období. Vždyť minulý rok se stal jejich megahit Fortnite absolutně nejhranější a nejpopulárnější hrou současnosti. Může za to skutečnost, že je hra zdarma a také popularita herního módu battle royale. A Epic ze své rychle nabyté slávy i peněz chce vytěžit co nejvíce. Vždyť za 8 měsíců Fortnite vydělal Epicu půl miliardy dolarů a to mluvíme pouze o tržbách z iOS zařízení.

Není pochyb o tom, že Epic Store velmi těží z úspěchu Fortnite: 

Nesmírně chytrý tah

Začátkem prosince minulého roku Epic Games oznámili, že spouští vlastní online obchod s počítačovými hrami. Ten je navíc přítomen přímo v Epic Game Launcheru, který má v počítači každý, kdo má nainstalovaný Fortnite, což je více než 200 milionů hráčů. Epic navíc slíbil, že bude rozdávat hry zdarma a zatím si rozhodně nemůžeme stěžovat, že by se v tomto ohledu jednalo o nehratelné „šmejdy“. Jako první jsme se dočkali skvělé podvodní Subnautici, poté následovala hardcore skákačka Super Meat Boy a od minulého týdne je dostupná adventura se zajímavým příběhem What Remains of Edith Finch. Každý titul je dostupný dva týdny a poté přijde na řadu další.

Nabídkou her zdarma ale Epic nekončí. Snaží se totiž přemluvit další vývojáře a studia, aby vydali své hry exkluzivně na Epic Storu. Nejnovějším a zatím největším úlovkem je chystané akční kooperativní RPG The Divison 2 od Ubisoftu. Ta vychází v březnu a ještě před pár dny jste si ji mohli předobjednat na Steamu. Zde ji však už nyní nenajdete a koupit lze na Epic Storu. Jak toho Epic dosáhl sice zcela jasné není, velmi pravděpodobně se však na přetažení této hry podepsaly i peníze vydělané z Fortnite.

Epic má na herní vývojářská studia v současnosti opravdu velkou páku. Disponuje totiž obrovskými finančními možnostmi, což je první indície naznačující, že může Steamu zavařit. Pokud totiž nabídne vývojářům lepší podmínky, ti nebudou mít důvod hru na Steamu vydávat. Stačí, aby od Epicu dostali větší procentuální podíl z každého prodaného kusu jejich hry. Co mohou nabídnout dále? Především obrovskou hráčkou základnu díky Fortnitu. Potenciálně mohou vývojáři skrze Epic Store oslovit stovky milionů hráčů a při správném vyjednávání s Epicem se mohou dokonce objevit hned na první straně obchodu a zvýšit tak své šance na úspěch vlastní hry.

Je opravdu těžké nyní odhadovat, jak tento souboj dopadne. Je možné, že tento tlak Steam ustojí a stále zůstane dominantním internetovým obchodem s hrami. Stejně tak je však ve hře varianta, že Epic Store zaujme obrovské množství hráčů i vydavatelů a do čela se dostane právě on. Kdo je vaším favoritem? Napište nám do komentářů!

EPIC STORE STEAM FB

Dnes nejčtenější

.