Zavřít reklamu

Dnes je to přesně 13 let, co Steve Jobs představil tehdy nejtenčí, nejrychlejší a nejlehčí notebook společnosti Apple – MacBook Pro. Během let se MacBook Pro stal synonymem pro skvěle vypadající notebook s extrémním výkonem a dobrou výdrží baterie.

Tento laptop se po svém představení stal terčem mnoha skeptických diskutujících. Jedním z hlavních bodů byl přechod z procesorů PowerPC na dvoujádrové procesory od Intelu. Ovšem v pozdějších rozhovorech vyšlo najevo, že Apple měl v plánu stvořit opravdu mimořádně výkonný notebook. To znamenalo použít výkonný chip a inženýrům Applu se zamlouval právě ten od Intelu, který měl mimochodem o takovou spolupráci velký zájem. První MacBook Pro byl dodáván ve dvou verzích. První za 1998 dolarů s taktem procesoru 1,83 GHz. Druhá za cenu 2499 dolarů s taktem 2,0 GHz. Šlo na tehdejší poměry o skutečně nabušené procesory. I díky nim byl MacBook Pro pětkrát výkonnější než jeho předchůdce v podobě PowerBooku. Navíc se také mohl chlubit kvalitním 15,4“ LCD displejem s vestavěnou iSight kamerou.

Dalším kontroverzním bodem byl název samotného notebooku. Apple měl totiž od roku 1991 pro své notebooky zavedený název PowerBook. Změna na MacBook vyvolávala vcelku rozporuplné reakce. Na jedné straně byli ti, kteří tvrdili, že revoluční produkt potřebuje nový název jako dúkaz pro zcela novou éru přenosných počítačů. Konzervativnější jedinci to však viděli jako drzost Steva Jobse měnit zaběhlé standardy názvosloví u kalifornského technologického giganta.

První MacBook Pro:

Jestli se něco setkalo se skutečně pozitivním ohlasem, byl to konektor MagSafe. Koncept tohoto magnetického konektoru si inženýři Applu půjčili od kuchařů, kteří podobnou technologii používali jako ochranu před potenciálně vylitým horkým olejem. Když jste totiž o nabíjecí kabel zavadili doposud, s největší pravděpodobností jste shodili i nabíjený notebook. Takové nebezpečí s novým konektorem odpadlo. Při prudším zaškobrtnutí o kabel se tento jednoduše od MacBooku Pro odpojil.

Vlastnil někdo z vás původní MacBook Pro? A vnímáte stále tuto řadu jako pojem pro výkonný a revoluční notebook?

Mac-PRo-2006-FB

Dnes nejčtenější

.