Zavřít reklamu

Jen těžko bychom před pár lety při představení Apple Watch věřili tomu, že budou tyto hodinky schopny v budoucnu zachraňovat lidské životě. Příběhy jejich uživatelů nás o tom však již mnohokrát přesvědčily a přesvědčují i nadále. O svou zkušenost s hodinkami se totiž nyní podělil i Američan Barry, který díky nim odhalil fibrilaci síní, čili druh srdeční arytmie. 

Když Apple vloni v září Apple Watch Series 4 se zajímavými zdravotními funkcemi představil, Barry měl o jejich pořízení hned jasno. V minulosti totiž utrpěl zranění mozku, které se na jeho zdraví stále mírně projevovalo a muž tak hodinkami chtěl vše okolo něj sledovat. Příjemným bonusem byla navíc dle jeho manželky i schopnost hodinek rozpoznat pád a zalarmovat záchranáře v případě, že se jejich nositel ze země nezvedne. Život však muži nakonec zachránilo EKG.

Takto probíhá měření EKG na nových Apple Watch Series 4:

Před odjezdem na dovolenou se Barry dle svého vyprávění necítil příliš dobře, ale svůj stav připisoval spíše cestovní horečce, kterou zná asi každý z nás. Hodinky na jeho zápěstí ho však upozornily, že jeho srdce nefunguje zcela standardně a dle měření to vypadá, že může trpět fibrilací síní, která by příznaky na jeho stav víceméně odpovídala. Muž tedy na nic nečekal a vydal se do nemocnice, kde lékařům o upozornění ze svých Apple Watch pověděl. Následné vyšetření pak potvrdilo diagnózu hodinek, tedy fibrilaci síní. Ta však byla naštěstí zatím v raném stádiu, takže by s její léčbou neměl být příliš velký problém. 

Je skvělé, že hodinky plní přesně to, na čem si Apple dle svých slov v posledních letech velmi zakládá – čili zlepšují životy a zdraví zákazníků. Díky podobným příběhům navíc není pochyb o tom, že Apple bude v této cestě pokračovat i nadále a své hodinky zlepšovat tak, aby byly schopny odhalit stále více zdravotních problémů. Již několik let se spekuluje například nad příchodem neinvazivního měřiče hladiny cukru v krvi, který by přivítali zejména diabetici. Snad se tedy již brzy dočkáme. 

ecg_regions_featured

Dnes nejčtenější

.