Zavřít reklamu

Válka mezi Applem a Qualcommem trvá již skutečně dlouho a mnozí možná už zapomněli i to, proč se do vzájemné šarvátky obě společnosti vůbec pustily. Spor odstartovala nechuť Applu platit Qualcommu licenční poplatky za použití patentů, které byly dle něj vybírány neprávem. Výrobce čipů si samozřejmě jednání Applu líbit nenechal a začal proti němu bojovat všemi dostupnými prostředky, mezi kterými nalezneme i snahy zakázat prodeje iPhonů v USA, Číně či Německu. Zatímco v první zmiňované zemi se mu to nepodařilo, ve zbylých dvou slavil úspěch. Nechme však zákazy a další snahy společností o poškození protivníka stranou. Celý spor totiž prování i zajímavá bitva slov šéfů společností. 

Na našem webu se snažíme celý spor důkladně mapovat a přinášet vám vždy ty nejaktuálnější informace o jeho vývoji. Určitě si tak mnozí z vás několikrát všimli jistých rozkolů mezi vyjádřeními Qualcommu a Applu. Zatímco totiž Qualcomm několikrát tvrdil, že s Applem vyjednává a je na dobré cestě k mimosoudnímu vyřešení problému, kalifornský gigant tato tvrzení striktně odmítal a odmítá doposud. A této strategie se drží i nyní.

O sporu s Qualcommem se v nedávném rozhovoru pro CNBC rozpovídal i šéf Applu Tim Cook, který, který několikrát zopakoval, že s Qualcommem pěkných pár měsíců, konkrétně od třetího čtvrtletí minulého roku, absolutně nevyjednávají a že neví, jak přišel výrobce čipů na to, že se blíží mimosoudní dohoda. Cookovo tvrzení je tak v přímém rozporu s listopadovým vyjádřením šéfa Qualcommu Steva Mollenkopfa, který naopak tvrdil, že je vyřešení celého sporu již velmi blízko a to díky jednáním.

Kvůli sporu s Qualcommem vsadil Apple u všech letošních iPhonů na LTE modemy konkurenčního Intelu:

Proč to všechno?

Nabízí se otázka, proč by jedna či druhá společnost lhala, respektive tvrdila přesný opak toho, co se ve skutečnosti děje. Někteří analytici mají však i na tuto otázku odpověď. Zatímco Apple se soudu evidentně nebojí, jelikož již několikrát řekl, že se s výrobcem čipů potká právě tam, Qualcomm by podle všeho raději vyřešení sporu mimosoudní cestou. To si vysvětlují tak, že si je vědomu toho, že pokud u soudu neuspěje, může přijít o obrovské peníze, což by se mohlo velmi negativně podepsat na jeho budoucnosti. To ale samozřejmě nechce jak samotná společnosti, tak ani její akcionáři. Tvrzení o blížící se mimosoudní dohodě tak mnozí analytici vysvětlují spíše jako jakousi báchorku určenou právě pro akcionáře, kteří mají být díky ní klidnější. 

Pokud se společnosti mimosoudně nedohodnou, což se zdá v tuto chvíli velmi nepravděpodobné, potkají se obě v dubnu u soudu. Uvidíme, jak se tedy budou v tomto ohledu vyvíjet následující týdny a zda přeci jen nepřinesou překvapivé rozuzlení. 

apple vs qualcomm fb

Dnes nejčtenější

.