Zavřít reklamu

Psal se devátý leden roku 2007 a Steve Jobs, tehdejší ředitel společnosti Apple, vystoupil na pódium Moscone Center v San Franciscu, aby změnil svět technologií.

Dnes je to přesně dvanáct let, kdy spoluzakladatel nynějšího cupertinského giganta odhalil světu nový iPhone. Dotykové multifunkční zařízení s drobným displejem bylo k dispozici exkluzivně pro zákazníky operátora AT&T. iPhone zcela postrádal fyzickou klávesnici, což bylo v tehdejší době velmi neobvyklé, a běžel na něm operační systém plně vyvinutý Applem a určený výhradně pro Apple – i tím se lišil od své nevelké konkurence.

„Tohle je den, na který jsem se těšil dva a půl roku,“ prohlásil Jobs v průběhu prezentace, zatímco na plátně se objevily nejpoužívanější telefony tehdejší doby: Motorola Q, Palm Treo, Nokia E62 a BlackBerry, a poukázal na to, že na rozdíl od výrobců ukázaných modelů se Applu podařilo zbavit se téměř všech tlačítek i hardwarové klávesnice.

Svět se sice oficiálně o iPhonu dozvěděl až z Jobsova vystoupení, Apple na něm ale pod kódovým označením Project Purple pracoval již od roku 2004. Applu se podařilo za tři roky shromáždit tým, čítající tisíc členů, rozdělených do specializovaných skupin, na které přísně dohlížel Steve Jobs.

Ve chvíli, kdy byl iPhone poprvé uváděn před zraky veřejnosti, byla o jeho revolučnosti a budoucím úspěchu dost možná přesvědčená jen malá skupinka věrných v čele s Jobsem. iPhone nebyl prvním telefonem tohoto typu na světě, byl ale rozhodně jiný. Pyšnil se multitouch displejem, jehož rozměry byly na svou dobu solidní, a který umožňoval relativně pohodlné sledování videí i prohlížení dalšího obsahu.

A přestože měl první iPhone do dokonalosti daleko, dá se bez nadsázky říci, že odstartoval novou éru. Postupně se objevily i klony originálního iPhonu, a někteří z tehdejších největších konkurentů jablečné společnosti časem téměř upadli v zapomnění. iPhonu přitom v době jeho vydání nevěštili úspěch všichni bez rozdílu. Tehdejší CEO Microsoftu Steve Ballmer v jednom z rozhovorů uvedl, že iPhone nemá nejmenší šanci zabodovat na trhu se smartphony. V roce 2016 pak v rozhovoru pro Bloomberg přiznal, že se mýlil, a že Microsoft se měl do produkce smartphonů pustit mnohem dříve, skepsi projevil i nejeden magazín, zaměřený na technologie. 

Věci však nabraly zcela jiný spád. Několik týdnů po uvedení atakovala svět dnes již legendární reklama s názvem „Hello“, v červnu se pak na pulty prodejen konečně dostal i samotný iPhone. Zpočátku na něm běžel operační systém iPhone OS 1 a nativní aplikace od Applu – software třetích stran na sebe musel nechat čekat až na vydání iPhonu 3G a App Storu o rok později.

Podle údajů společnosti Statista Apple v roce 2007 prodal 1,9 milionu iPhonů. Navzdory dílčím počátečním nedostatkům si získal velkou oblibu a dodnes je na aukčních serverech žádaným artiklem.

Apple od dob prvního iPhonu urazil velký kus cesty. Myslíte si, že se vydal správným směrem?

Dnes nejčtenější

.