Zavřít reklamu

Jednou z nejzajímavějších vychytávek nových Apple Watch Series 4 je bezesporu EKG senzor implementovaný do digitální korunky, díky kterému si mohou uživatelé udělat dobrý obrázek o tom, jak je na tom jejich srdce. Zdánlivě skvělá věc má však ve světě spousty kritiků především z řad lékařů, u kterých se obecně očekávalo spíše nadšené přijetí.

Nedávno se k funkčnosti EKG senzoru vyjádřili dva specialisté, kteří s jeho využíváním zrovna moc nesouhlasí. Doktor Gregory Marcus z kalifornské univerzity v San Franciscu označil korunní klenot hodinek za zbytečnost, a to pro naprostou většinu jeho uživatelů. Dle něj by mladí lidé, kteří netrpí vysokým krevním tlakem, cukrovkou, nikdy neměli infrakt nebo náhlou mozkovou příhodu a jejich srdce dosud fungovalo v pořádku, by se měli používání senzoru zcela vyvarovat. Pokud totiž do této chvíle netrpěli žádným z těchto symptomů, nemusí se o své zdraví natolik obávat.

EKG senzor v hodinkách bohužel nefunguje na takové úrovni, jaké by se nám dostalo na odborných pracovištích. To může často vyústit ve falešný poplach, čímž se uživatel dostane do zbytečného stresu a vyšetřující lékař musí vynaložit zbytečný čas, ve kterém by se mohl věnovat vážnějším případům. Naopak by funkci doporučil lidem starším 65 let, u kterých se poměrně často vyskytují problémy se srdcem, jenže jak sám říká, ti jablečné hodinky pravděpodobně nemají.

K podobnému závěru došel i lékař Seth Landefeld, který spolu se svým týmem důkladně přesnost EKG senzoru u Apple Watch zkoumal, avšak nenabyl přesvědčení, že je natolik dobrý, aby byl pro uživatele hodinek příliš velkým přínosem. I jeho rada tak zní, že na něj nemá smysl příliš spoléhat a pokud jste doposud neměli se srdcem problém, jeho používání byste se měli vyvarovat úplně.

Jak probíhá proces měření si můžete prohlédnout v galerii:

Je poměrně zajímavé sledovat, jak kriticky se mnozí lékaři k novince z dílny Applu staví a jak rozdílné mají mezi sebou názory. Faktem však je, že přílišné sledování a důvěřování této novince může ve výsledku uživatelům spíše uškodit, nežli pomoci. Pokud si ale majitelé nových Apple Watch uvědomí, že mají EKG vnímat spíše jako první varovný signál blížícího se problému a nebudou kvůli každému sebemenšímu výkyvu vystrašení, hodinky jim pomoci mohou opravdu výrazně.

EKG-fb

Dnes nejčtenější

.