Zavřít reklamu

Veletrh spotřební elektroniky CES je v plném proudu. Na každoroční, ostře sledované akci, konané v Las Vegas, se po boku velkých, zavedených jmen představují i menší startupy, a kromě zařízení, na která jsme všichni zvyklí, se objevují i méně obvyklé produkty. Jaké novinky se na letošní CES předvedly v oblasti herních technologií, virtuální reality nebo nositelné elektroniky? A jak moc na něm (ne) figuruje Apple?

Společnost Apple se každoročního veletrhu CES neúčastní, její přítomnost zde ale přesto jistým způsobem figuruje. Letošní ročník se nese zejména v duchu AirPlay 2, iTunes a HomeKit. Jednou z největších novinek je podpora AirPlay 2 a platformy HomeKit u chytrých televizorů od výrobců třetích stran. Cupertinská společnost si dala za cíl přinést svůj mediální obsah k co nejvíce uživatelům, a doufá, že se jí to letos skutečně podaří – ostatně jde i o její zisk. Seznam chytrých televizorů s podporou AirPlay 2 vydal Apple včera, najít ho můžete i na našich stránkách. Zavedení podpory AirPlay 2 spolu s připravovanou streamovací službou je dalším z významných kroků Applu k jeho plánovanému intenzivnějšímu zaměření na služby.

Google

Společnost Google se na letošním CES pochlubila, že počet jeho Google Assistant dosáhne koncem tohoto měsíce celosvětově jednoho milionu. Další novinkou je integrace Google Assistant do Google Maps pro iOS i Android, v plánu je i jeho podpora u reproduktorů Sonos. Jako první přijdou na řadu modely s vestavěným mikrofonem, posléze bude možné prostřednictvím Google Home ovládat i reproduktory bez mikrofonu. Kompatibility s Google Assistant se dočkají letošní modely televizí od Samsungu, set-top-boxy Hopper od firmy Dish, společnost Lenovo připravuje chytré hodiny s budíkem s podporou Google Assistant. Google ve spolupráci s firmami Anker a JBL připravuje doplňky do automobilu s Bluetooth i AUX konektivitou.

Kamera pro virtuální realitu a čipy od Intelu

Podstatná část prostoru na CES 2019 je vyhrazena i fotoaparátům a kamerám. Mezi nimi je například pozoruhodné zařízení s názvem Titan z dílny čínské firmy Insta360. Insta360 Titan je 11K VR kamera, jejíž funkce zcela odpovídají astronomické ceně ve výši jedenácti tisíc dolarů. Nadupaná futuristická profikamera pro virtuální realitu a 360° obsah se začne prodávat v dubnu letošního roku. S novým rokem přicházejí i nové čipy z produkce Intelu. Na CES se předvedla řada Intel Ice Lake s hrstkou nových funkcí, jako je podpora pro Thunderbolt 3 nebo Wi-Fi 6. Stroje, osazené novými Ice Lake čipy, by se na pulty prodejen mohly dostat již koncem letošního roku.

Hodinky bez nutnosti nabíjení a další várka doplňků pro Smart Home

Z dílny společnosti Matrix vzešly pozoruhodné hodinky s názvem PowerWatch 2. Kromě funkcí, na které jsme u hodinek tohoto typu zvyklí, disponují absencí nutnosti klasického nabíjení. S využitím solární a termoelektrické energie se PowerWatch 2 dobíjejí přímo na těle uživatele, energii dokážou brát i ze slunečního světla. Čím dál významněji je na letošním CES zastoupena i oblast Smart Home. Společnost Ring zde kupříkladu uvedla zcela nové zařízení s názvem Ring Door View Cam, které promění kukátko ve vstupních dveřích ve funkční bezpečnostní kameru s nočním viděním, detekcí pohybu a schopností záznamu full HD videa.

Hudba, virutální realita a wearables

Na CES 2019 nesmí chybět ani kultovní firma Technics, která zde mimo jiné představila i své nové gramofony. Kromě nového a cenově dostupnějšího Technics SL-1500C se návštěvníci CES dočkali i návratu ikonického modelu SL-1200. Na poli virtuální reality se představil Viveport se svou předplatitelskou službou Viveport Infinity, poskytující za měsíční poplatek přes tisícovku VR zážitků, zatímco HTC přišlo s novým headsetem Vive Pro Eye.

Společnost Withings na veletrhu představila své nové hodinky Withings Move ECG – jak název napovídá, jedná se o chytré hodinky, které podobně jako nejnovější Apple Watch Series 4 disponují funkcí snímání EKG, jejich cena se ale na rozdíl od jablečných hodinek bude pohybovat okolo stovky dolarů.

Krásné nové laptopy

Dell se na CES 2019 předvedl s upgradeovatelným herním laptopem Alienware Area-51, prémiovým herním notebookem Dell G7 15 nebo například 55-palcovým 4K OLED monitorem. Ultrabook Dell XPS 13 z loňského roku byl obohacen o novou barevnou variantu s názvem Frost White a webkamera se přemístila nad displej. Z dílny Huawei vzešel nový MateBook 13, který má být odpovědí na loňský MacBook Air od Applu. Jedná se o elegantní, tenký laptop s třináctipalcovým high-res displejem a velkým trackpadem, ve Spojených státech se začne prodávat koncem ledna.

620w

Dnes nejčtenější

.