Zavřít reklamu

Sníh a mráz by se dal bez nadsázky označit za noční můru spousty řidičů. Stačí totiž jen drobné zaváhání či chvilka nepozornosti a automobil se stává na zledovatělé silnici či sněhu takřka neovladatelným, což ostatně potvrzují i stovky dopravních nehod, které se s příchodem prvního sněhu každoročně odehrají. Mnozí řidiči se proto snaží cestovat jen po udržovaných silnicích či po cestách, které jsou dle nich zkrátka bezpečné. V zimě se však může situace na silnicích měnit každým okamžikem a proto je dobré jejich stav sledovat i detailněji, než se jen spoléhat na svůj vlastní úsudek. V tom nám ale naštěstí mohou pomoci některé aplikace.

Dopravní informace

Pokud hledáte aplikaci, ve které naleznete velmi rychle spousty informací o situaci na silnicích kolem vás, právě jste ji našli. Po prvním spuštění vás sice může lehce vyděsit její design, který na někoho může působit až moc dětinsky, pokud se však přes něj přenesete, budete s aplikací spokojeni. Na přehledné mapě, kterou aplikace nabízí, totiž naleznete spousty informací o uzavírkách, nehodách či jiných problémech, které jsou čerpány přímo z dat ředitelství silnic a dálnic. Super je, že data v aplikaci jsou skutečně aktuální, takže se přes ní mnohdy bez problému dozvíte o nehodě, která se stala 10 kilometrů před vámi a vy tak můžete zavčas zvolit jinou trasu. 

[appbox appstore id1064446713]

Dopravní situace

Na podobném principu funguje i aplikace Dopravní situace. Její design je sice o poznání dospělejší, za to však podle App Storu nedostala už dva roky žádný update. To ale krom toho, že není upravená pro iPhony s výřezem, naštěstí příliš nepocítíte. Informace o dopravě totiž zobrazuje též bez problémů. 

[appbox appstore id1182718874]

ŘSD Dopravní informace

Věděli jste, že svou vlastní aplikaci má i výše zmínění Ředitelství silnic a dálnic? Pokud byste však od ní čekali zázraky, nejspíš byste byli zklamaní. Využitelná je totiž prakticky jen na cestování po dálnicích, to vám ale usnadní skutečně solidně. Appka vám totiž nabídne jak informace o problémech na dálnici či hustotě provozu, tak i aktuální fotky z webkamer, díky kterým snadno odhalíte kolony či počasí. Škoda, že se aplikace nepodařila dotáhnout do úplného konce. Myšlenku má dobrou, zpracování však opravdu pokulhává. 

[appbox appstore id1244699487 ]

Waze

Navigaci Waze zná snad každý, kdo již někdy v App Storu hledal kvalitní autonavigaci. Jedná se totiž o jednu z nejoblíbenějších aplikací svého druhu, která krom navigování nabízí i spousty informací i situaci na silnici včetně kolon, nehod a podobných komplikací. Její prostředí sice nemusí vyhovovat každému, samotná aplikace je ale skutečně velmi dobrá a cestování vám může usnadnit skutečně solidně.

[appbox appstore id323229106]

Webová aplikace královehradeckých silničářů

Vyrážíte na lyžovačku do Královehradeckého kraje? Pak by vám mohla v těchto dnech vytrhnout trn z paty aplikace tamních silničářů. Je sice jen webová, zato však velmi aktuální a prozradí vám, jaké silnice byly kdy ošetřeny proti sněhu. Díky tomu se tak nemusíte bát, že byste vyrazili na vozovku, která bude nesjízdná a v nejlepším případě byste s museli vracet. 

Obecně se dá říci, že v App Storu bohužel zcela dokonalou aplikaci na kontrolu stavu silnic v České republice nenalezneme. Správným zkombinováním několika výše vybraných a sledováním informací o dopravě v rádiu či na internetu se však lze na valnou většinu potenciálních problémů velmi dobře připravit či jim dokonce předejít. Ani nejlepší aplikace však nenahradí stoprocentní soustředěnost, ohleduplnost a opatrnost řidiče, která je ve ztížených podmínkách, za které se dá sníh, led a mráz rozhodně označit, potřebná.

Máte rádi zimu? Pak si svůj iPhone ozdobte zimní tapetou: 

mercedes-benz snih

Dnes nejčtenější

.