Zavřít reklamu

Čas od času se na internetu objeví poplašné zprávy o rakovinotvorném záření smartphonů, WiFi, počítačů či jiné elektroniky. Přestože bere většina z nás podobná varování spíše za hoaxy a nepřikládá jim příliš velký význam, ve vědeckém světě jsou tyto veličiny bedlivě sledovány a zkoumány. Jednou z nich je i SAR, na kterou jste mohli narazit například při bedlivém prozkoumávání manuálů k telefonům. O co se vlastně jedná? 

SAR, neboli specifická míra absorpce, je veličina, která určuje, v jaké míře naše tělo absorbuje energii z elektromagnetického záření. Například z mobilních telefonů. Překročení určité hodnoty by mohlo být pro lidské tělo škodlivé a způsobit zdravotní problémy. Momentálně existují studie, které dokazují škodlivost SAR u notebooků, v kategorii mobilních telefonů však škodlivost zatím prokázána nebyla. I tak je ale výše tohoto záření preventivně omezována a aby v jednotlivých zemích mohl jít nový model mobilního telefonu do prodeje, musí být míra jeho SAR nižší, než maximální povolená hodnota dané země. Ta je nastavena tak, že aby mohlo teoreticky dojít k ohrožení zdraví, musela by být překročena odhadem padesátinásobně.

Server PhoneArena zveřejnil seznam telefonů z roku 2018 a jejich hodnotou SAR. Najdeme zde zástupce Applu, Samsungu, Googlu, LG, OnePlus, Xiaomi a Sony. A pro fanoušky jablečných zařízení nejde o příliš pozitivní zprávu, jelikož právě Apple a jeho iPhone jsou na tom ze všech testovaných zařízení téměř nejhůře. V České republice a celé Evropské unii je stanovena maximální  hodnota SAR 2W/kg, Spojené státy americké jsou trochu přísnější a mají stanovený limit 1,6W/kg. Níže si prohlédněte výsledky všech testovaných modelů, kdy u každého je hodnota působení na hlavu, tělo a také takzvané Simultaneous Transmission (ST), tedy simultánní přenos:

sar telefony 2018 (1)

Zatímco Apple je se svými iPhony na chvostu žebříčku, nejlépe je na tom Sony se svou Xperii XZ3, která je na tom o mnoho lépe než na druhém místě umístěný Xiaomi Pocophone F1. Poměrně zajímavý je i pohled na smartphony od LG a jejich diametrálně odlišné hodnoty. Jak už jsem však psal výše, ve výsledku tato čísla neznamenají téměř nic, jelikož není vědecky dokázáno, že by se tato veličina na našem zdraví jakkoliv projevovala. Pokud však máte z podobných věcí obavy, vězte, že iPhony pro vás „tím pravým ořechovým“ rozhodně nejsou.

SAR fb

Dnes nejčtenější

.