Zavřít reklamu

Aby iPhone vydržel co nejdéle a udržel si kapacitu své baterie i po delší době používání si bezesporu přeje každý z nás. Pojďme se tedy společně podívat na základní postupy, které byste měli dodržovat pro správné nabíjení iPhonu a všeobecně všech ostatních iOS zařízení od Applu.

Použití originálního příslušenství

Základem je, abyste používali originální příslušenství od Applu. Naprostou povinností jsou nabíjecí adaptéry od Applu, které jsou kvalitní a nehrozí s jejich používáním nebezpečí. Pokud si myslíte, že adaptéry, které jsou k dispozici například v čínských e-shopech, a nebo kdekoliv jinde, jsou totožné s originály, ale stojí několikanásobně méně, pletete se. Stejný se vám často může zdát akorát tak design. Pokud byste se podívali do útrob samotného adaptéru a srovnali byste jej s originálem, našli byste nemalé rozdíly.

To samé platí i pro nabíjecí kabely. Vždy byste pro nabíjení vašeho zařízení měli používat originální kabely a nebo alespoň kabely s certifikací MFi (Made For iPhone). Pokud byste použili nekvalitní kabel, může dojít hned k několika scénářům. Od nefunkčnosti nabíjecího konektoru, přes jednoduché přetrhnutí kabelu, a klidně až po vyhoření. Rozhodně se tedy vyplatí si pár stovek připlatit, než si zakoupit nějaký padělek, který zvládne bez problému odrovnat zařízení za (desítky)tisíc korun.

Ideální teplota

Jak jste si jistě mohli všimnout, při nabíjení iPhonu dochází k zahřívání. Zahřívání poté graduje, pokud telefon zároveň používáte. Rozhodně byste tedy před nabíjením měli telefon vytáhnout z jakýchkoliv obalů a krytů, aby nedocházelo ke zbytečnému zahřívání. Kryt totiž zabraňuje iPhonu „dýchat“ a pokud by se náhodou začal přehřívat, nabíjení se zpomalí. Tohle souvisí i s ideální teplotou pro nabíjení – rozhodně se nedoporučuje zařízení nabíjet na přímém slunci. To sice momentálně v zimě nehrozí, avšak pokud byste si v létě chtěli zařízení nabít na zahradě ve 40 stupních, rozhodně to nedělejte. Provozní, chcete-li ideální teplota pro iPhone, je jak při používání, tak při nabíjení, 0 – 35 stupňů Celsia.

optimalni_zona_iphone

Aktualizace iOS

Zároveň Apple doporučuje, abyste vaše zařízení udržovali aktuální. Již mnohokrát jsme se setkali s aktualizacemi, při kterých docházelo k rychlému vybíjení baterie. Apple se vždy snaží všechny problémy s rychlým vybíjením vyřešit pomocí nejnovějších aktualizací, a proto byste měli mít na každém zařízení vždy aktuální iOS.

Mýty o nabíjení

Velice často se na kdejakých fórech objevují různé mýty o nabíjení a lidé jim ještě častěji věří. Prvním z nich je tzv. kalibrace baterie, která by se měla provádět u každého nového zařízení. Tato procedura rozhodně není nutná, jelikož v dnešní době je už téměř každá baterie zařízení nejen od Applu kalibrována při výrobě. Kalibrace by se měla provádět jen tehdy, pokud baterie začne v telefonu zlobit.

Druhým mýtem je opakované zapojování a odpojování iPhonu od zdroje energie. Rozhodně to není ideální a neměli byste zapojování a odpojování provádět každou minutu, avšak následky, které mohou nastat, jsou naprosto minimální. Lithium-iontové baterie totiž pracují v nabíjecích cyklech. K jednomu úplnému nabíjecímu cyklu dojde, když vybijete 100 % kapacity baterie – ne však nutně při jednom nabití. Jeden den tedy můžete využít 60 % kapacity baterie, a přes noc ji plně dobít. Když druhý den využijete 40 % kapacity, vybilo se celkem 100 % – tyto dva dny dávají dohromady jeden kompletní nabíjecí cyklus.

iphone_cyklus

Pokud se bojíte vaše zařízení nabíjet přes noc, tak nyní už rozhodně nemusíte. Třetím mýtem je tzv. přebíjení baterie, které se u nových zařízení rozhodně neděje. Pokud se v noci a kdykoliv jindy baterie vyšplhá na 100 % své kapacity, tak se nabíjení jednoduše přeruší a iPhone čerpá energii přímo ze sítě, nikoliv z baterie. Baterie se jakoby „odpojí“ a tehdy, kdy je to potřeba, tak se iPhone dobije přímo ze sítě. V tomto případě byste se spíše měli obávat například špatné „prodlužky“, která vede k vaší posteli.

iphone nabijeni FB

Dnes nejčtenější

.