Zavřít reklamu

Za pár dní to bude přesně 12 let, co Steve Jobs za ohlušujícího tleskotu představil světu na Macworld Expo 2007 první iPhone, který de facto předurčil směr smartphonů v budoucnu. Jeho vývoj, stejně jako vývoj prvního iOS, obklopuje spousta příběhů, které jsou mnohdy skutečně zajímavé.

Jedním z klíčových problémů byla skutečnost, jak že má revoluční smartphone od Applu vlastně vypadat. Designéři se tedy dali do práce a sesmolili mnoho návrhů, které se vůbec neujaly. Tedy alespoň ne u prvního modelu. Je totiž třeba říct, že některé návhry Apple použil v dalších letech při vývoji iPhonu 3G a iPhonu 4.

Úkol zněl tedy jasně – vytvořit smartphone s dotykovým displejem, pod kterým se bude nacházet jedno jediné tlačítko. Málo se ví, že Steve Jobs trpěl specifickou fóbií zvanou koumounofobie, která spočívá v strachu z knoflíků. Svěřil se o ní v rozhovoru pro Wall Street Journal v roce 2007. Strach z těchto oděvních doplňků si Steve Jobs zřejmě přenesl i do vize, jak má vypadat vůbec první jablečný smartphone a „nadělil“ mu na přední stranu jen jedno tlačítko, přestože údajně v úvahu připadalo tlačítek více.

Takto mohl první iPhone vypadat: 

Konečná podoba ikonické první generace iPhonu je dnes už všem důvěrně známá. Postupem času a s přibývajícími modely iPhonů letěla obliba jablečného smartphonu raketově vzhůru. Když Samsung vydal v roce svůj Samsung Galaxy S, tak jako by na první pohled vypadl z oka iPhonu 4. Tato „náhoda“ dala za vznik soudnímu sporu, který se táhne až do dnešních dní. Apple samozřejmě u soudu musel prokazovat, že vzhled iPhonu skutečně pochází z pera designérů z Applu. Soudu tak Apple předložil designové prototypy, které pojednávaly i o době před prvním iPhonem. Fanouškům se tak naskytl pohled na různé variace možné podoby prvního iPhonu.

Tak co, s jakým iPhonem byste byli spokojeni vy? Jste rádi, že dal Apple přednost nynějšímu designu, nebo vás naopak mrzí, že nesáhl po něčem jiném a první iPhone nedorazil s designem některého z prototypů v galerii?

first iPhone 2G keyboard FB

Dnes nejčtenější

.