Zavřít reklamu

Designed by Apple in California. Assembled in China. Nápis z jablečných produktů, který každý fanoušek této společnosti důvěrně zná. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, co za ním vlastně stojí a jak dlouhá cesta k němu vedla?

Celý příběh je poměrně dlouhý, ale bezesporu zajímavý. Poté, co Apple oznámil v devadesátých letech své plány na vznik nového kampusu v texaském Austinu, který se měl stát domovem pro 15 tisíc pracovních míst, nikdo nečekal, že půjde ve skutečnosti o továrnu. Steve Jobs byl ale fascinován tradicí Henryho Forda a jeho detroitské automobilky, stejně jako vysokou kvalitou továren Sony v Japonsku, že se kampus nakonec tak skutečně vyprofiloval. Sám Jobs totiž chtěl v Kalifornii zavést podobnou výrobní tradici jako právě Ford v Detroitu. V roce 1983 proto dohlížel na stavbu supermoderní továrny, kde měly vznikat nové počítače Macintosh. Po Jobsově odchodu z Applu se ale výroba v mnohém změnila a jeho sen už absolutně ničím nepřipomínala. Nedařilo se jí ani naplnit Jobsem stanovený výrobní plán a (nejen) z toho důvodu byl její provoz v roce 1992 ukončen.

Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Tedy neměl bys

Jobs mezitím – v roce 1990 – vybudoval nedaleko původní továrny na Macintoshe další. V objektu za 10 milionů dolarů se měly vyrábět stroje jeho nové firmy NeXT Inc. Ani zde ale reálná výroba nenaplnila původní očekávání. Továrna byla vybavena futuristickými robotickými stroji, ale zkrachovala z podobných důvodů, jako ta jablečná. Steve si z obou selhání vzal jasné ponaučení. Poté, co se v roce 1997 vrátil do Applu, vypracoval spolu s Timem Cookem promyšlený systém, postavený na dodávkách z výrobních řetězců z jiných koutů světa. Už tehdy nebyl Apple jedinou firmou ze Silicon Valley, která významnou část své výroby přemístila do Asie. „V počátcích své kariéry jsem létal jedině do Japonska,“ vzpomíná Tony Fadell, jeden z hardwarových designérů iPodu a iPhonu. „Poté jsem začal létat výhradně do Koreje, pak do Taiwanu a nakonec do Číny.“.

Část výrobní síly Silicon Valley stále setrává na svém místě, firmy ale obecně dávají přednost výhodným smlouvám s továrnami, převážně lokalizovanými v asijských zemích. Pro výrobu produktů, určených k masovému prodeji, jsou zapotřebí obří výrobní ekosystémy, kde na jediném úseku mohou pracovat až stovky tisíc zaměstnanců. Když se Steve Jobs v roce 2009 musel ze zdravotních důvodů vzdát většinové části svých pracovních povinností, pověřil Tima Cooka mimo jiné i rozhodováním o budoucnosti výroby jablečných produktů. Už tehdy bylo jasné, že myšlenku na lokální výrobu může Apple s klidným svědomím zapomenout, protože by fabriky v USA kapacitně zkrátka nestačily a navíc by je bylo potřeba od základu vybudovat. Silicion Valley se místo toho stalo světovou špičkou v oblasti softwarového a průmyslového designu, kde se namísto nižších či středních pracovních sil koncentrují „bílé límečky“.

merlin_148144710_93234596-3787-4e03-9a8f-5fc76bd213c3-superJumbo

Dnes nejčtenější

.