Zavřít reklamu

Posledních několik dní nediskutují v Applu pravděpodobně o ničem jiném, než o zákazu dovozu a prodejů iPhonů do Číny, o který se dle dostupných informací zasloužil Qualcomm. S tím totiž Apple již pěkných pár měsíců bojuje kvůli licenčním poplatkům a patentům, přičemž má podle dostupných informací jasně navrch. Qualcomm se ale vzdát rozhodně nehodlá a čínský soud přesvědčil o tom, že iPhony se systémem iOS 11 a starším porušují některé jeho patenty a jejich prodej je tím pádem nezákonný, což soud později potvrdil. Qualcommu to ale nestačilo a začal usilovat i o zakázaní prodejů iPhonů představených letos, které sice iOS 11 nedisponují a ani disponovat nemohou, avšak i svým systémem údajně porušují patenty Qualcommu. Než však stačil úhlavní nepřítel Applu tuto myšlenku prosadit, kalifornský gigant vydal opravnou aktualizaci iOS 12.1.2, která měla všechny patentové nejasnosti smést ze stolu. To se ale Qualcommu absolutně nepozdává. 

Podle předního výrobce čipů porušuje Apple jeho patenty i nadále bez ohledu na včera vydaný update. Na čínské soudy tak hodla vyvíjet i nadále tlak, aby s počínáním Applu něco dělal. Těžko však říci, zda bude tato snaha vůbec platná. Apple si totiž nedělal nic ze zákazu prodejů iPhonů ani nyní. Vysvětlení je přitom velmi jednoduché. Za každý den zmražených prodejů by přišel o miliony dolarů. Čínský trh je totiž skutečně obrovský a zisky z něj se řadí mezi ty nejdůležitější. Ostatně, právě kvůli tomu Apple neotálel s opravným updatem řešícím patenty a vydal jej hned po pár dnech po zákazu. 

V letošních iPhonech byste modemy od Qualcommu hledali marně: 

Celkově bude situace kolem Applu v Číně a Qualcommu ještě velmi zajímavá. Přestože jsme v minulých týdnech již několikrát slyšeli, že se spor těchto dvou gigantů pomalu sune do finiše a mohl by být vyřešen i mimosoudně, samotný Apple nechce ale o podobném řešení dle slov jeho právníků slyšet. Nechme se tak překvapit, co přinesou další týdny. 

apple_Vs_qualcomm

Dnes nejčtenější

.