Zavřít reklamu

Trend chytré domácnosti je v posledních letech doslova na vzestupu, o což se z velké části zasloužily robotické vysavače. Přeci jen představa nechat si uklidit podlahu v době své nepřítomnosti je lákavá a možnost pořídit si poměrně efektního pomocníka na úklid už dnes není otázka desítek tisíc korun. Právě takovým příkladem je i Evolveo RoboTrex H6, který kromě nízké ceny nabízí i řadu další výhod, mezi než se řadí například také schopnost vytírat podlahu.

RoboTrex H6 splňuje v podstatě vše, co od klasického robotického vysavače čekáte – lze jej dálkově ovládat, prostřednictvím 10 infračervených senzorů se dokáže orientovat v místnosti a vyhýbat se překážkám, díky 3 senzorům je schopný detekovat schody a zabránit tak svému pádu, pomocí dvojice dlouhých kartáčů vysaje také v rozích a po dokončení své činnosti je schopný sám dojet do stanice a začít se nabíjet. Zároveň ale vysavač nabízí i řadu výhod – nevyžaduje sáčky (nečistoty jdou do zásobníku), je vybavený výkonnějším motorem s tišším chodem a úsporným provozem, disponuje HEPA filtrem, ukrývá v sobě velkou baterii o kapacitě 2 600 mAh s výdrží téměř dvě hodiny a především pak je schopný podlahu nejen vyluxovat, ale také vytřít.

Balení vysavače je bohaté na řadu (náhradního) příslušenství. Kromě samotného RoboTrex H6 zde najdeme zásobník na prach (namísto sáčku), zásobník na vodu pro vytírání, dálkový ovladač s displejem, základnu pro nabíjení spolu se zdrojem, dvě velké tkaniny pro vytírání, HEPA filtr a náhradní kartáče pro vysávání spolu s kartáčkem pro čištění vysavače. Nechybí ani manuál, který je kompletně v češtině i slovenštině a je poměrně bohatý na detailní popis, jak postupovat při prvním nastavení a následném vysávání.

Roboticky vysavač Evolveo RoboTrex H6 2

Vysávání a vytírání

Pro úklid je připravená čtveřice programů – automatický, obvodový, kruhový a naplánovaný – nejčastěji však využijete první a poslední zmíněný. Obzvlášť možnost naplánovat si úklid je poměrně užitečná, jelikož pomocí ovladače si můžete určit, kdy konkrétně se má vysavač aktivovat. A po úklidu (nebo i v případě nízkého stavu baterie během něj) se sám automaticky vrátí na nabíjecí stanici. V praxi je RoboTrex H6 poměrně schopný pomocník pro úklid. Obzvlášť při přepnutí na maximální výkon dokáže uklidit i více znečištěná místa a také snáze vysát prach z rohů a hůře přístupných míst. Obecně jsou ale rohy místností obecným problémem robotický vysavačů – i během našeho testování sporadicky zůstávaly v rozích drobná smítka, pro která vysavač zkrátka nedosáhl.

Jak už bylo zmíněno výše, RoboTrex H6 vám podlahu nejenom vysaje, ale také vytře. V takovém případě je potřeba vyměnit zásobník na prach za nádobku s vodou, která je součástí balení. Na spodek vysavače se pak připevní mop z mikrovlákna, jenž během vytírání nasává vodu z nádobky a vysavač svým pohybem po místnosti vytírá. Jde spíše o klasické setření podlahy, i tak je ale poměrně účinné a na pravidelný úklid postačí. Menší nevýhoda ale spočívá v tom, že pro vytírání nemůžete použít žádný čistící přípravek, protože nádobku musíte naplnit čistou vodou. Podlahu ale můžete také setřít jen suchým mopem, díky čemuž se po úklidu leskne.

Roboticky vysavač Evolveo RoboTrex H6 6

Díky 13 senzorům se vysavač v místnosti orientuje poměrně obstojně, je však potřeba mu před úklidem odstranit některé menší překážky. Problémy má například s kabely, které je sice schopný ve většině případů přejet, ale nějakou dobu se s nimi potýká. Podobně bojuje také se staršími typy prahů u dveří, které nejsou dostatečně nízké, aby je přejel, ani natolik vysoké, aby je detekoval. I proto Evolveo nabízí možnost dokoupit si speciální příslušenství, jež pro vysavač vytvoří virtuální zeď. Jestliže ale obýváte modernější domácnost s nízkými prahy a kabely máte ukryté například v podlahových lištách nebo jste zkrátka schopni je před úklidem zvednout, pak vám bude vysavač sloužit více než dobře. Problémy mu totiž nedělají ani nohy židlí, stolu nebo postele, které detekuje a vysaje okolo nich, a samozřejmě ani veškerý nábytek, před nímž se zpomalí a opatrně u něj uklidí. Pokud jednou za čas narazí například do skříně, pak náraz utlumí speciálně odpružená přední část, která je navíc pogumovaná, tudíž nedojde k poškození vysavače ani nábytku.

Vysavači nedělají problémy ani koberce. Záleží však na tom, o jaký typ se jedná. Z klasických koberců je RoboTrex H6 schopný dostat i vlasy a chlupy, je však potřeba přepnout na maximální sací výkon. U koberců s tzv. vysokým vlasem se budete potýkat s problémy, avšak zde si neumí poradit ani ty nejdražší robotické vysavače, protože na tento typ zkrátka nejsou stavěné. Z vlastní zkušenosti také mohu doporučit před úklidem z vysavače sundat mop z mikrovlákna.

Resumé

Evolveo RoboTrex H6 je vzhledme ke své nižší ceně více než slušný robotický vysavač. Problém má jen s detekcí některých typů překážek, avšak jde o nevýhodu, kterou lze velice snadno eliminovat. Naproti tomu nabízí řadu výhod, jako schopnost vytírání mokrým i suchým mopem, dlouhý a tichý chod, automatické nabíjení, možnost plánování úklidu, bezsáčkový provoz a také řadu náhradního příslušenství.

roboticky vysavac Evolveo RoboTrex H6 FB

Dnes nejčtenější

.