Zavřít reklamu

Minulý týden jsme vás informovali o kontrovezrním právním předpisu, který v Austrálii prošel řádným legislativním procesem. Ten za určitých zákonem stanovených situací nařizuje technologickým společnostem spolupracovat s orgány činnými v trestním řízením tak, že v krajním případě musí tyto společnosti odšifrovat komunikaci a poskytnout ji patřičným úřadům. To se ale mnoha technologickým společnostem nelíbí a hlasitě se proti novince brání. Bojí se totiž, že odšifrování komunikace je jen začátek a brzy mohou být nuceni i k vytváření zadních vrátek do systémů, která by mohla být zneužita potenciálními útočníky.

Společnosti jako například Apple, Twitter, Microsoft a Google vyjádřily vůči schválenému zákonu svůj nesouhlas a označily jej za velmi chybný právní předpis, který podkopává soukromí uživatelů. Dále dodaly, že jeho dikce je příliš široká a postrádá nezávislý dohled nad novou pravomocí australských státních orgánů. Společnosti ve svém prohlášení vyzvaly australské zákonodárce, aby nedostatky, které zákon sužují, okamžitě vyřešily. Ke čtveřici výše jmenovaných gigantů se připojily i například společnosti Dropbox, Everenote, LinkedIn nebo Snap. Apple se k nepovedenému zákonu vyjadřoval již před jeho schválením. V říjnu zástupci uvedli, že nástroje pro oslabení šifrování jsou obrovským rizikem pro digitální bezpečí všech uživatelů a není spravedlivé oslabit ochranu miliónů kvůli několika jedincům, kteří potenciální hrozbu představují.

Apple si na soukromí svých uživatelů velmi zakládá. Aby jej dokázal ještě více ochránit, vytvořil téměř neprolomitelné Face ID:

Postup vymáhání takového práva může probíhat ve třech úrovních, které zahrnují žádost o technickou pomoc, oznámení technické asistence a oznámení o technologické způsobilosti. Více informací o jednotlivých postupech naleznete v našem minulém článku. V případě nesplnění těchto postupů mohou australské úřady udělit společnostem tučné finanční pokuty.

apple-fb

Dnes nejčtenější

.