Zavřít reklamu

Že jsou produkty od Applu v mnoha zemích světa výrazně dražší než v USA jsme si již tak nějak zvykli. Různé “poplatky” totiž ceny jablečných telefonů šponují i u nás na výrazně vyšší úroveň, než za kterou Apple prodává iPhony ve své domovině, byť jen s jednoletou zárukou. Některé země jsou na tom však ještě daleko hůř. Skvělým příkladem může být Egypt, ve kterém by se však mohla situace v dohledné době změnit. 

Ceny iPhonů v Egyptě jsou v porovnání s USA výrazně vyšší – v průměru zhruba o 50 %. Některé modely jsou však v Egyptě ještě výrazně dražší. Skvělým příkladem je iPhone XS Max, který se v USA prodává za 1099 dolarů (bez daně) a v Egyptě za zhruba 2000 dolarů. Právě to se ale začalo nepozdávat tamnímu úřadu pro hospodářskou soutěž, který Apple obvinil z porušování místních zákonů, které se týkají mimo jiné „regionálních cen“ a jejich přizpůsobení dané oblasti, ve snaze s cenami iPhonů alespoň mírně hnout dolů. Tak razantní kroky jako Čína, která měla zakázat prodej iPhonů s iOS 11, sice v plánu nemá, nicméně po uplynutí dvouměsíční lhůty, kterou má Apple nyní na nápravu, jej hodlá určitými právními kroky popotahovat, přičemž vyloučeny nejsou ani peněžité postihy. 

Za iPhone XS Max zaplatíte v Egyptě v přepočtu 2000 dolarů, tedy zhruba 45 tisíc korun: 

Apple se zatím k celé situaci nevyjádřil a není tudíž jasné, jak bude v Egyptě nadále postupovat. Přestože však pro něj není tato země klíčovým trhem, rozhodně v ní nebude chtít své prodeje zahubit neuváženým jednáním a pokusí se s tamními zákonodárci nalézt společnou řeč. Času na to má naštěstí dostatek. 

apple-iphone-xs-xs-max-hands-on-4-1500x1000

Dnes nejčtenější

.