Zavřít reklamu

Apple si na soukromí svých uživatelů velmi zakládá a snaží se jej různými způsoby co nejlépe ochránit. Avšak i přes přísné kontroly se v App Storu objevilo hned několik aplikací pro iOS, které nejenže sledují vaši přesnou polohu, ale dokonce tyto informace sdílejí se společnostmi třetích stran. A nejedná se o jednu, nebo dvě společnosti – většinou jsou to hned desítky společností, kterým jsou hodnotné informace předány.

Všechno to začalo aplikací WeatherBug, u které bylo zjištěno, že posílá přesné souřadnice až 40 společnostem třetí strany. Později došlo k testování 20 aplikací pro iOS i pro Android. Ukázalo se, že až 17 z nich si nenechává informace pro sebe. Po konečném sečtení bylo prokázáno, že aplikace dohromady sdílí informace o přesné poloze až se 70 společnostmi z celého světa. Apple od všech vývojářů požaduje, aby byly údaje před odesláním anonymizovány, a to z důvodu ochrany soukromí všech osob. Avšak i přes anonymizaci lze z některých dat jednoduše vyvodit, o jakou osobu se jedná. Když totiž například někdo každý den cestuje z domova pouze do školy a zpět, tak se s největší pravděpodobností jedná o učitelku nebo studenta.

I přes snahy Applu se v jeho App Storu čas od času nějaký „odpad“ objeví:

Mezi další aplikace, které prodávají informace o přesné poloze, patří krom WeatherBug například theScore či populární Weather Channel. theScore je aplikace, která ukazuje výsledky různých zápasů a dle podmínek používá vaši polohu k tomu, aby vám zobrazila ty nejrelevantnější výsledky vzhledem k vaší poloze. Aplikace Weather Channel má poté přesnou polohu využívat k tomu, aby vám zobrazila předpověď přesně pro vaše okolí.

Očekává se, že již velice brzy Apple všem těmto aplikacím „zatne tipec“ a z App Storu je odstraní, přičemž v obchodě pak zavede ještě přísnější pravidla pro vývojáře. Jablečná společnost se totiž stará o soukromí všech svých uživatelů, což potvrzuje i fakt, že se již několikrát dostala do potyčky s americkou či indickou vládou právě kvůli diskuzím ohledně ochrany soukromí uživatelů. Ostatně, je také známo, že si CEO Applu, Tim Cook, pochvaluje i GDPR, které je nařízeno ve státech Evropské unie.

App Store

Dnes nejčtenější

.