Zavřít reklamu

Valná většina z nás si práci s počítačem neumí bez myši téměř představit. Ostatně, ještě aby ano. Jedná se totiž bezesporu o jednu z nejdůležitějších periferií, bez které je ovládání počítače daleko složitější či pro některé dokonce nemožné. Věřili byste ale tomu, že se myš narodila již před dlouhými padesáti lety?

Svět poprvé myš spatřil 9. prosince 1968 na kalifornské počítačové konferenci Fall Joint Computer Conference, kde jí v rámci své prezentace ukázali vědci ze Stanfordova výzkumného ústavu v čele s Dougem Engelbartem. Přestože už tehdy svět velmi zaujala, jen těžko by si tehdy někdo vsadil na to, jakou revoluci v budoucnu udělá a jak výrazně se do počítačového světa zapíše. Tedy až na samotného Engelbarta. 

Otec myši začal o podobném zařízení snít již na začátku 70. let, kdy si již pohrával s myšlenkou vytvoření jakéhosi zařízení, které mělo být schopno interakce s monitorem počítače, kterou by ovlivňoval právě jeho uživatel. Svého snu se nevzdal a pracoval na něm se svým týmem několik dalších let, až jej nakonec dotáhl v roce 1968 svým způsobem k dokonalosti a rozhodl se jej ukázat světu. 

Buďme rádi za myš

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se vlastně počítačové myši říká myš, respektive jak tento název vznikl? Odpověď je poměrně jednoduchá. První generace tohoto zařízení totiž toto zvíře připomínala. Na dřevěném těle byste totiž nalezli malé červené tlačítko, které mohlo některým připomínat oko, a kabel sloužící k propojení myši s počítačem vypadal zase jako ocas. Této podobnosti si všimli i samotní vědci, kteří začali zařízení označovat jako myš a tento název jí tak zůstal až do dnešního dne. 

mouse fb

Dnes nejčtenější

.