Zavřít reklamu

CNBC dnes oznámila, že Čína vydala soudní příkaz, ve kterém Applu zakazuje dovoz a prodej iPhonů na čínském území. Toto rozhodnutí je dalším pokračováním soudní pře mezi Applem a Qualcommem.

CNBC informuje, že podle prohlášení šéfa Qualcommu zakázal soud dovoz a prodej téměř všech iPhonů v Číně. Vyjádření Applu ale zpochybňuje rozsah a dopad tohoto zákazu, jelikož tvrdí, že se vztahuje pouze na iPhony běžící na starším operačním systému. Server Axios tvrdí, že se zákaz vztahuje na iPhony 6s až iPhone X. Prodej a dovoz nejnovějších iPhonů XR, XS/XS Max zřejmě není soudním rozhodnutím ovlivněn. Soudní rozhodnutí totiž reaguje na žalobu Qualcommu, ve které Apple porušuje patent, který se týká změny velikostí obrázků a používání „dotykových navigačních aplikací“. IOS 12 tyto patenty už ale neporušuje.

Apple vydal k celé situaci následující prohlášení: „Pokus společnosti Qualcomm zakazovat naše výrobky je jen dalším zoufalým krokem společnosti, jejíž nezákonné praktiky jsou předmětem vyšetřování po celém světě. Všechny naše modely iPhonů jsou stále k dispozici pro naše zákazníky v Číně. Qualcomm uplatňuje patenty, které nikdy nevznesly nebo byly zrušeny. Veškeré naše právní možnosti budeme uplatňovat prostřednictvím soudů.“

V letošních iPhonech už LTE modemy od Qualcommu nenajdete:

Operační systém iOS 12 může běžet na všech výše jmenovaných zařízeních a i samotný Apple nová zařízení dodává s iOS 12, takže by měl teoreticky celý zákaz elegantně obejít. Dopad rozhodnutí je tedy v současné chvíli nejasný. Zástupci společnosti Qualcomm několikrát uvedli, že stojí o mimosoudní dohodu s Applem. Něco podobného řekl i Tim Cook, zároveň ale dodal, že spíše očekává zdlouhavý soudní proces. Celý spor vypukl už před více než dvěma lety kvůli účtování licenčních poplatků.

Apple Court fb

Dnes nejčtenější

.