Zavřít reklamu

Ač je to skoro až neuvěřitelné, rok, který podle mnohých z nás sotva začal, se opět chýlí ke svému konci, a to znamená jen jediné – nebezpečně rychle se blíží Vánoce. Svátky klidu a pohody, které většina z nás prožije se svými blízkými u pohádek či cukroví jsou již neodmyslitelně spjaty s nazdobeným vánočním stromečkem, který každou domácnost dokonale rozzáří a dodá jí toho správného vánočního ducha. Protože jde však doba neuvěřitelně kupředu a vy čtete tyto řádky na webu o technologiích, co si právě s dekorací vánočního stromku v tomto duchu lehce nepohrát?

Do redakce nám před nedávnem přišly chytré LED žárovičky na stromeček z obchodu smarty.cz a jelikož mám osobně Vánoce skutečně rád, po možnosti otestovat je a zažehnout v sobě tím pádem ducha Vánoc o něco dřív jsem sáhl okamžitě. Své dojmy se vám nyní pokusím v následujících řádcích co nejbarvitěji vylíčit.

Když jsem krabičku se světýlky poprvé viděl, zarazila mě její velikost. Na to, že v sobě skrývá více než třináct metrů kabelu, na kterém je poměrně hustě nasázeno rovných 105 žárovek, totiž vypadala opravdu malá. Zdání však klamalo a krom svíček jsem ze vkusně řešené krabičky vytáhl i adaptér do elektřiny a návody k použití. Ty však díky velmi snadné instalaci světýlek potřebovat nebudete.

Ovládání zvládne vskutku každý

Protože je ještě poměrně brzy na to, abych měl doma živý stromek, svíčky jsem testoval na záložním umělém modelu. I ten však svůj účel splnil na jedničku. Jeho 150 cm výšky bylo totiž pro jeden chytrý řetěz tak akorát, aby nebyl přeplácaný a zároveň jej parádně rozzářil. Řetěz jsem tedy na stromek klasicky namotal a koncovku strčil do klasické zásuvky. Řetěz se samozřejmě už v tuto chvíli rozzáří všemi barvami a je jen na vás, zda jej necháte svítit tak jak začal, zda jeho barvy, které jsou mimochodem opravdu impozantní, pozměníte pomocí aplikace v telefonu či zda jej přepnete ručně pomocí ovládacího tlačítka na kabelu.

Z předchozího odstavce vám je tedy již víceméně jasné, že se celý smart řetěz ovládá právě díky aplikaci Twinkly, která je pro řetěz přímo vytvořena. Tu stáhnete samozřejmě z Apple Storu či Google Play zdarma. I její propojení se stromečkem je velmi snadné. Vše totiž funguje na bázi připojení k Wi-Fi, takže si stromek připojujete skrze ovládací centrum či nastavení ve vašem telefonu. Jakmile je řetěz k vašemu telefonu připojený, aplikace vám při prvním spuštění v krátkosti vyzpovídá ohledně parametrů vašeho řetězu (řetězy by se měly dát mezi sebou i kombinovat) a pak už je jen na vás, co chcete s barevným osvětlením stromku tropit. Za zmínku stojí rozhodně i to, že je díky ovládání na principu Wi-Fi možné ovládat řetěz z více zařízení, na kterých je aplikace nainstalována. Samozřejmě však platí pravidlo, že pokud je na stromeček již jedno zařízení připojeno, ostatní mají smůlu.

Aplikace vám dá na výběr z osmnácti předpřipravených stylů osvětlení, které pak můžete samozřejmě libovolně kombinovat. Ať už nejste spokojeni s barevnými kombinacemi, intenzitou svícení či rychlostí přeblikávání jednotlivých světýlek, vše snadno upravíte k obrazu svému několika tapnutími v aplikaci. Pokud byste si však s předpřipravených stylů nevybrali ani jeden (což je alespoň podle reakcí z mého okolí prakticky nemožné), není žádný problém si svůj vlastní efekt vytvořit.

Skvělou vychytávkou je i možnost propojit žárovičky Twinkly k vaší chytré domácnosti Google Home či Amazon Echo, díky čemuž je můžete skrze umělé asistenty ovládat svým hlasem.

Vytvořte si svůj vlastní efekt

Vytváření efektů je nesmírně jednoduché, intuitivní a zábavné. Do ruky se vám totiž dostane buď 2D nebo 3D model stromku, na kterém tahy prstem zvýrazňujete světla, která se mají rozsvěcet. U nich si pak následně navolíte i barvy či to, zda chcete řetěz statický nebo blikající. Na rovinu však musím přiznat, že se efekt, který se snažíte vytvořit v aplikaci, na stromečku mnohdy úplně nepovede. Velmi totiž záleží na tom, jak světýlka na stromku rozmístíte. Pokud byste však trvali na tom, že chcete mít efekty na stromku absolutně přesné, i to je možné.

Jelikož je řetěz chytrý, krom svícení a změn barev umí samo sebou i pár opravdu hezkých vychytávek, mezi které patří například jakási kalibrace umístění žárovek na 3D stromku v aplikaci. Tu provedete velmi jednoduše pomocí fotoaparátu a dostanete díky ní přesné zakreslení toho, jak jsou světýlka právně na vašem stromku umístěny. I tady však záleží na tom, jak dobře se vám podaří světýlka rozmístit a pokud si s tím moc práce nedáte, dostanete místo vcelku přehledného zakreslení jen nevzhledný chumel koleček, ze kterých žádné zázračné efekty rozhodně nevykouzlíte. Pokud se vám však podaří světýlka rozmístit dobře, výsledek je opravdu moc povedený. Vámi vytvořené efekty řetězu si pak můžete samozřejmě ukládat a spolu s oblíbenými předvytvořenými pak vytvořit svou speciální kolekci. Pokud by vás pak nějaký z efektů omrzel, bez problému jej vymažete a nahradíte novým.

Hezkou vychytávkou je i možnost nastavit si, za jak dlouho se má řetěz vypnout na jednoduchém časovači v aplikaci. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří jsou po půl hodině sledování pohádky v limbu a nemáte problém spát až do rána, časovač vám nejspíš bodne. Delším velmi zajímavým benefitem je i to, že vám světýlka bez problému vydrží i při venkovním používání. Díky odolnosti IP44 by totiž měly většinu zimních nešvarů bez sebemenších potíží přežít. Upřímně si však myslím, že je podobné věci na venkovní použití škoda.

Někteří z vás pak mohou ocenit i možnost synchronizovat více řetězů, díky čemuž lze udělat prakticky nekonečný řetěz či spouštět stejné světelné efekty na více stromcích nazdobených žárovičkami Twinkly najednou. Pokud jste tedy megalomany a Vánoce slavíte ve velkém – ideálně pak v obklopení hned několika stromečků, mohla by vás tato vychytávka skutečně nadchnout.

Závěr

Jak už jste možná z předešlých řádků vycítili, mě osobně chytrá světýlka Twinkly opravdu oslovila. Krom krásných jasných barev, které jsem osobně v takovéto kvalitě na žádném jiném vánočním řetězu ještě neviděl, a skvělých efektů totiž dostáváte do rukou jedinečnou možnost si symbol Vánoc kdykoliv přizpůsobit tak, jak zrovna potřebujete. Už nikdy nebudete muset přemýšlet nad tím, zda se k daným ozdobám hodí ten právě tato barva světýlek. Chytrý řetěz jednoduše pověsíte a barvy na něm vyladíte tak, aby vašemu oku lahodily co nejvíce. To může znamenat krom komfortu v dlouhodobějším horizontu i solidní úsporu peněz. Odpadne totiž nákup další řetězů, které potřebujete ke sladění s ozdobami na stromku.

Pokud si tedy chcete svou domácnost rozzářit opravdu prvotřídním LED světlem, které lze navíc opravdu mnoha způsoby poupravit, a máte zároveň oblibu v podobných technologických hračkách, není nad čím váhat. Podobný produkt totiž na českém trhu hned tak nenajdete, v takto kvalitním provedení pak už vůbec ne.

nahled twinkly 2

Dnes nejčtenější

.