Zavřít reklamu

Chytré telefony se těší ve světě již řadu let nevídané popularitě. S ohledem na obrovské množství funkcí, kterými disponují, však tato skutečnost příliš nikoho nepřekvapí. Poměrně zajímavé však je, že se jejich prodeje stále mírně zvyšují, přestože je již jimi trh velmi zasycen. A co je ještě zajímavější, podle analytiků nás čeká další velký prodejní boom. 

Podle analytiků ze společnosti Gartner se prodalo ve třetím čtvrtletí letošního roku více než 389 milionů smartphonů, což je o 1,4 % více než tomu bylo ve stejném období v loňském roce. Apple si v tomto obřím množství udržel svůj podíl 11,8 %, kterým se mohl pochlubit i vloni. Celkově za uplynulé čtvrtletí prodal téměř 47 milionů iPhonů, tedy alespoň dle slov samotného Applu. Dle analytiků byly však tyto čísla přehnaně optimistické a Applu se podařilo prodat “jen” téměř 46 milionů jeho telefonů. 

Zamíchají kartami letos představené iPhony XS a XS Max?:

Zatímco se kalifornský gigant v prodejích a podílu oproti loňsku prakticky neposunul, jeho úhlavní konkurent – jihokorejský Samsung – má alespoň dle výzkumu Gartneru důvod k zamyšlení se. Zatímco v roce 2017 prodal ve třetím čtvrtletí na 85,6 milionů smartphonů, což představovalo 22,3 % podíl na trhu, ve stejném období letos prodal “jen” 73,3 milionů smartphonů a jeho podíl na trhu tak klesl na 18,9 %. Lví podíl na tom má hlavně čínský Huawei a částečně i Xiaomi. První zmiňovaná společnost dokázala prodat meziročně o 15,7 milionu smartphonů více a zastavila se tak na čísle 52,2 milionů kusů. Xiaomi se pak z loňských 26,8 milionů kusů vyšvihlo na letošních 33,2 milionů kusů. Za zvýšené prodeje vděčí obě společnosti především své cenové politice, se kterou se ostatní výrobci příliš nemohou rovnat. 

gartner

Velký boom je za rohem 

Přestože je nynější růst prodejů smartphonů pomalý, dle analytiků je před námi další obrovský prodejní boom. Ten odstartují především skládací smartphony a telefony, které budou podporovat 5G sítě. Právě 5G smartphonů by se mělo v průběhu roku 2020 prodat ve světě velmi slušných 65 milionů kusů. Je však možné, že mezi nimi žádný iPhone ještě nenalezneme. Apple totiž údajně s nasazením 5G technologií stále váhá. 

A jak se na současný trh se smartphony díváte vy? Má podle vás pořád co nabídnout, nebo je potřeba příchod určité revoluce typu skládacích smartphonů a 5G, aby se stal atraktivnějším a prodeje smartphonů tím pádem opět vystřelily vzhůru? 

iPhone-XR-fb

Dnes nejčtenější

.