Zavřít reklamu

Funkcia Autopilot, ktorú sa spoločnosť Tesla neustále snaží vylepšovať a upgradovať, by sa v budúcnosti mohla dočkať stopercentného využitia v každom druhu premávky. Autonómne vozidlá sa však ešte stále stretávajú s nepochopením, o čom svedčí aj najnovší, vcelku kontroverzný prípad. Jeden z majiteľov Modelu S od Tesly sa stal terčom novej kauzy, kedy pod vplyvom alkoholu použil systém Autopilot. Aby toho však nebolo málo, kalifornská diaľničná hliadka zareagovala hlavne z dôvodu, že šofér spal počas jazdy. Policajným zložkám trvalo až 7 minút, kým sa im podarilo odstaviť vozidlo. Za ten čas stihlo autonómne vozidlo prejazdiť vyše 11 kilometrov, no vodič sa aj napriek tomu nevyhol zatknutiu za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Podľa informácií sa jednalo o Alexandra Sameka, ktorý naviac pôsobí v Plánovacej Komisii mesta Los Altos. Približne okolo štvrtej hodiny ráno, si príslušník kalifornskej motorizovanej hliadky všimol vozidlo Tesla Model S sivej farby, ktoré očividne jazdilo rýchlejšie, ako je v danom úseku povolené. Pohotovo preto zareagoval a vozidlo nasledoval, keď si všimol, že šofér sediaci za volantom nielen, že neregistruje vozovku, ale dokonca spí. Okamžite sa preto zaradil za „spiaceho piráta“ v snahe odstaviť ho ku krajnici prostredníctvom výstražného osvetlenia a sirény. Samek však na túto výzvu nereagoval. Situácia takto pokračovala ďalších 7 minút, kedy vozidlo samo od seba zastavilo na kraji cesty. Policajt sa následne po niekoľko minút pokúšal šoféra zobudiť a dopraviť ho na najbližšiu čerpaciu stanicu, kde sa potvrdilo, že je šofér naozaj pod vplyvom alkoholu.

Na výzvu policajného dôstojníka nakoniec zareagoval samotný systém Autopilot. 

„Je skvelé, že máme k podobnej technológii prístup už dnes. Napriek tomu je potrebné vodičom stále pripomínať, že jazda pod vplyvom alkoholu nie je tolerovaná ani za pomoci moderných technológií. Šofér sa musí pred vstupom do vozidla presvedčiť, že je schopný jazdu korigovať,“ uvádza dôstojník Montiel, ktorému sa podaril nočný zásah. V podobných prípadoch sa vynára otázka, kedy by malo byť vodičovi umožnené využiť systém Autopilot. Pri každom zapnutí funkcie vás asistencia upozorní, že vodič musí byť schopný prevziať jazdu do vlastnej moci kedykoľvek a za akýchkoľvek okolností.

Tesla

Dnes nejčtenější

.