Zavřít reklamu

Mezi jedno z největších, ne-li zcela největší, vylepšení letos představených Apple Watch Series 4 je bezpochyby funkce EKG, díky které můžete perfektně sledovat svou srdeční aktivitu. To však bohužel není doposud nikde na světě dostupné, přestože Apple jeho brzké spuštění při představování hodinek sliboval. Portálu MarRumors se však podařil získat interní dokument z Apple Storu, dle kterého je příchod EKG již za dveřmi. 

Hlavním zádrhelem je nyní u Apple Watch Series 4 absence jakékoliv speciální aplikace, která by právě měření spouštěla a jakkoliv analyzovala. To by se ale mělo změnit již s příchodem aktualizace watchOS 5.1.2, která se nyní nachází v beta testování. Do té totiž podle dokumentu Apple vše potřebné přidá a EKG tak konečně zprovozní. To by mělo být sice zprvu dostupné jen v USA, nicméně dle vývojáře Guliherma Ramba, který se do kódů watchOS 5 nedávno ponořil, by mělo jít toto omezení poměrně jednoduše obejít pouhou změnou regionu. Pokud si tedy budete chtít EKG užít i v našich luzích a hájích, až tak velký problém by to být neměl. 

Přestože je implementace podobného prvku velkým krokem kupředu ve sledování zdraví, samotný Apple si dle dokumentu uvědomuje jeho nedokonalost. Pracovníci Apple Storů totiž mají všechny zákazníky instruovat, že se na senzor nemohou v žádném případě spoléhat tak, jako na klasická diagnostická zařízení, které nalezneme v klasických nemocnicích. Naměřené hodnoty by tak měly být brány stejně jako u senzoru tepové frekvence spíše orientačně, což však překvapující rozhodně není. 

Datum vydání ostré verze watchOS 5.1.2 je v tuto chvíli nejasné. První beta totiž k vývojářům dorazila teprve 7. listopadu. S ohledem na rychlost uvolňování dalších bet tak lze předpokládat uvolnění finální verze buď krátce před Vánoci nebo v prvních týdnech po nich. Snad se tedy naplní Rambova slova a EKG si užijeme byť s mírným podvodem i u nás. 

EKG-fb

Dnes nejčtenější

.