Zavřít reklamu

Nejen milovníci kosmu sledovali včera večer se zatajeným dechem přistání sondy InSight americké NASA na povrch planety Mars. Jednalo se totiž o průlomový okamžik v prozkoumávání rudé planety, který může výrazně uspíšit i let první lidské posádky tímto směrem. A jak se zdá, dopadl dobře. 

Přistání, které jste mohli sledovat i prostřednictvím přímého přenosu v našem článku, proběhlo včera kolem 21 hodin našeho času. Ani po dosednutí sondy na povrch však nebylo jasné, zda je vyhráno, jelikož bylo potřeba, aby se pro dobíjení energie roztáhly solární panely uchycené na obou bocích zařízení. Ani zde však naštěstí nenastaly žádné komplikace a po sedmi hodinách po přistání dostala NASA od sondy zprávu, že roztažení panelů proběhlo úspěšně a nabíjení jejich akumulátorů tak probíhá bez problému. 

Díky solární energii bude nyní sonda moci zahájit svou misi, která spočívá především v podzemním průzkumu planety. Ten bude probíhat mimo jiné pomoci pět metrů hlubokého vrtu, skrze který bude sonda měřit proudění tepla pod zemí, díky kterému by mělo být již brzy jasno v tom, jak vlastně jádro Marsu vypadá. Na rozdíl od svého kolegy, sondy Curiosity však bude InSight neustále na jednom místě. 

Bezproblémový průběh mise se dá označit za obrovský úspěch celého lidstva. Nutno však podotknout, že vyšel skutečně draho. Podle dostupných informací na něj totiž NASA vynaložila těžko uvěřitelných 850 milionů dolarů. Doufejme, že se tedy tato investice zúročí a naše znalosti vesmíru a zejména pak Marsu se díky InSight opět výrazně rozšíří. A kdo ví, třeba se skutečně za pár let dočkáme i prvních odvážlivců, kteří se po rudé planetě projdou. 

insight-fb

Dnes nejčtenější

.