Zavřít reklamu

Spotřebitelé ze sedmi evropských zemí, mezi kterými se krom Nizozemska, Polska, Norska, Řecka, Švédska a Slovinska nachází i Česká republika, podali žalobu na společnost Google. Dle jejich názoru totiž neoprávněně sledoval polohu milionů uživatelů, což je v rozporu s obecným nařízením o ochraně osobních údajů 2016/679, známém též jako GDPR. Spotřebitelské agentury žádají příslušné úřady, aby podnikly patřičné kroky proti společnosti Google a jejímu údajnému protiprávnímu jednání.

Spotřebitelé tvrdí, že společnost Google využívá různé nekalé metody, aby přiměly uživatele k aktivaci funkcí „historie polohy“ a „aktivity na webu v aplikacích“. „Tyto  nekalé praktiky nechávají uživatele v nejistotě o použití jeho osobních údajů. Tyto postupy nejsou v souladu s GDPR, jelikož společnost Google nemá žádný právní podklad pro zpracovávání osobních údajů.“ Mluvčí společnosti Google řekl, že historie polohy může být v nastavení vypnuta, upravena nebo pozastavena. Při jejím zapnutí se údajně zlepšují služby poskytované Google. Taková tvrzení zřejmě ale spotřebitelům nestačí.

Věděli jste, že Google Maps jsou konečně dostupné i v CarPlay?:

Není  to první problém s osobními údaji, kterým Google musí čelit. V srpnu se ukázalo, že Google shromažďuje data o poloze uživatelů i v případe, že je tato funkce zakázána. Přišel na to vědec z Princetonu, který uvedl, že Google ukládá údaje o poloze v případě zapnutí aplikace Google Mapy, na androidích telefonech dokonce i při automatické aktualizaci počasí. Vše s přesností na metr čtvereční. Podobné prohřešky však většinou končí „jen“ pokutou a je pravděpodobné, že i nyní za svůj prohřešek Google pouze zaplatí.

google-fb

Dnes nejčtenější

.