Zavřít reklamu

Pokud jste fanoušky dobývání vesmíru, dnešní den jste museli mít již pěkně dlouho zakroužkovaný v kalendáři. Vesmírná sonda InSight, která do kosmu vzlétla už 5. května, má totiž právě dnes naplánováno přistání na rudé planetě. Na té by měla zkoumat především její podzemní složení, díky čemuž by měli být již brzy vědci schopni odpovědět na celou řadu otázek, které nebyly kvůli nedostatku informací doposud objasněny. Dozvědět bychom se měli například to, v jakém skupenství je jádro planety. 

Sondě InSight jsme dnes již jeden článek věnovali. Přesto určitě nebude na škodu si pár zajímavých faktů zrekapitulovat. Tím nejzajímavějším je možná to, že se na rozdíl od svého kolegy Curiosity nebude po povrchu Marsu pohybovat, ale bude celou dobu na místě, na které usedne po přistání. Sonda vyhloubí vedle sebe vrt, který by měl dosahovat zhruba pěti metrů, skrze který by měla analyzovat například tok tepla. Dle naměřených pak následně vědci na zemi rozklíčují detaily o rudé planetě.

Obecně se dá dnešní přistání sondy označit za průlom ve zkoumání Marsu, který by mohl výrazně přiblížit první let lidské posádky na tuto planetu. O tom se totiž v poslední době hovoří čím dál častěji a je jen otázkou času, kdy se k němu lidstvo odhodlá. Než se však na tuto dlouhou cestu, ze které možná ani nebude návratu, lidé vydají, potřebují znát o planetě co nejvíce detailů. Jedině tak lze zvýšit pravděpodobnost úspěchu celé mise.

Jeden z nejdůležitějších kroků v prozkoumávání Marsu můžete sledovat živě na tomto videu. K přistání by mělo dojít kolem 20:45:

maxresdefault

Dnes nejčtenější

.