Zavřít reklamu

Emojis jsou součástí jablečných iOS zařízení již deset let. Světlo světa poprvé spatřili v Japonsku v roce 2008. Někdo si život bez těchto malých obrázků nedovede představit, jiného spíše otravují. O tom, že jejich význam není zanedbatelný, ale svědčí fakt, že Apple v případě nespokojenosti uživatelů neváhá jednotlivé emojis předělat. Jableční smajlíci mají dokonce i vlastní web – Emojipedia – který teď při příležitosti desátého výročí přinesl srovnání podoby prvních a posledních emojis. Pojďme se na ně spolu podívat.

Jedním z hlavních rozdílů mezi původními a dnešními emojis je přizpůsobitelnost. Dlouhým stiskem můžete u vybraných obrázků změnit například barvu pleti. Emojipedia uvádí, že první emojis se objevili ke stažení 21. listopadu roku 2008. Zpočátku byli ke stažení pouze v japonské verzi jablečného App Store. V průběhu let se rozšířili do celého světa a získali si velkou oblibu – v roce 2015 používalo 95 % online populace smajlíky na denní bázi. Emojis dokonce opustily displeje našich smartphonů a vydaly se na plátna kin či v podobě polštářů do obchodů. Jablečné emotikony jsou ale také do jisté míry kontroverzní záležitostí – kdykoliv Apple oznámí příchod nových kreslených kousků, vyvolá velký rozruch, ať už jde o uživatele, kterým vadí umístění sýra v emotikonu cheeseburgeru, nebo o ty, kteří na jablečnou společnost apelují, aby se namísto emojis zaměřila spíše na vylepšování svého operačního systému.

V průběhu dekády své existence zaznamenaly jablečné emotikony výrazný posun v oblasti realističnosti: jak můžete vidět v galerii k tomuto článku, první andělský emoji dokonce postrádal nos a uši. První emotikony měly buďto bílý, nebo žlutý odstín pleti. Do celé věci ale posléze vstoupilo Unicode Consortium, nezisková organizace, usilující o co největší diverzitu obrázků. V současnosti je paleta barev pleti emotikonů výrazně pestřejší.

Emotikony rovněž odrážejí politické klima – jedním z nejvýraznějších příkladů je změna obrázku zbraně na zelenou stříkací pistolku. K tomuto kroku se Apple odhodlal v roce 2016 na nátlak některých aktivistických skupin. Došlo ale také k zábavnějším změnám: emotikon vany byl například obohacen o koupací čepici u postavičky, změnil se i tvar sprchy. Emotikon banky získal tradičnější podobu a písmena „BK“ na průčelí byla nahrazena symbolem dolaru. Realističtější vzhled dostal i emotikon velblouda, jiné emotikony se zase zbavily rámečků a získaly jednolité pozadí. Kladivo se ze soudcovského změnilo na pracovní, zatímco golfový emotikon změnil v roce 2015 svou podobu z bílého míčku na jamku s vlaječkou. Na změněné emotikony se můžete podívat v naší galerii.

Jak to máte s jablečnými emotikony vy? Máte je rádi a používáte je, nebo si myslíte, že jim Apple věnuje zbytečně velkou pozornost?

Emojis fb

Dnes nejčtenější

.