Zavřít reklamu

App Store je velice úspěšná platforma, na které nalezneme obrovské množství aplikací všeho druhu, u kterých si můžeme být jisti jejich nezávadností. I díky profitu z jeho provozu se Apple navíc může těšit ze stále se zvětšujícího zisku ze segmentu služeb, do kterých App Store také spadá. Pokud však jablečná společnost prohraje svůj spor u federálního soudu, mohl by se v tomto směru objevit velký zádrhel.

Celá zápletka je poměrně jednoduchá. Žalobci tvrdí, že Apple vytvořil uzavřený trh pro iOS aplikace, který nyní zneužívá právě vysokými poplatky. Vývojáři je však uhradit musí, jelikož není jiná možnost, jak jejich aplikace do App Storu dostat. Apple ale tvrdí, že jen poskytuje určité místo, na kterém lze aplikace prodávat a je jen na samotných vývojářích, zda jej využijí. Že jej ale de facto využít musí už Apple ve své obhajobě netvrdí. Soud tak bude muset rozhodnout, zda jsou v právu vývojáři, kteří se cítí být Applem zneužíváni, nebo naopak samotný Apple jakožto poskytovatel prodejního prostoru, který si může určovat určitá pravidla. 

Jak se lišil App Store v operačním systému iOS 10

Výsledek soudu by mohl být poměrně zajímavý i pro nás jakožto běžné uživatele. Někteří vývojáři totiž tvrdí, že pokud by u soudu uspěli a poplatky Applu se snížily, mohli by své aplikace v App Storu zlevnit. Těžko však v tuto chvíli říci, zda se jedná o pravdu či jen o plané sliby. Celé soudní slyšení se bude konat příští pondělí v Oaklandu, ve státě Kalifornie, přičemž verdiktu se dočkáme nejpozději v červnu 2019.

app store

Dnes nejčtenější

.