Zavřít reklamu

S termínov mikrotransakcie a loot box sa určite stretol každý, či už skúsený alebo rekreačný hráč. Takmer všetky dnešné tituly disponujú možnosťou „In App Purchase“, ktorá vám umožní zakúpiť si bonusový herný obsah do vybraného titulu. Podľa popredných špecialistov a analytikov je však takáto manipulácia s herným priemyslom skôr na škodu ako na osoh. Obzvlášť v prípade loot boxov, kedy nevieme za aký obsah utrácame naše peniaze. Pred niekoľkými mesiacmi sme sa dočkali vyhlásenia zo strany vlád štátov, ktoré pojednávalo o postavení loot boxov mimo legálnu činnosť. Tieto prvky podľa analytikov nabádajú ľudí k hazardu, pričom jediný prieskum ukázal, že až milión hráčov sa dostalo ku gamblingu práve prostredníctvom loot boxov v herných tituloch. Tento prípad sa vo veľkej miere týka aj platformy mobilných zariadení, ktoré neustále naberajú na sile.

Voči problematike loot boxov sa ohradilo napríklad Belgicko, ktoré započalo iniciatívu cenzúry niekoľkých herných titulov v celej krajine. Štúdiá ako napríklad Electronic Arts s týmto krokom nesúhlasia, čo je však viac než pochopiteľné. Ich tituly naprieč všetkými dostupnými platformami sú viac než známe prehnanými poplatkami za dodatkový obsah, medzi ktorým zohrávajú určitú úlohu aj spomínané loot boxy. Prieskum totiž ukázal, že loot boxy predstavujú virtuálnu bránu do sveta hazardu, ktorej je veľmi ľahké podľahnúť. V téme nechýbala ani senzácia v podobe titulu Fortnite, ktorý tiež disponuje podobnými prvkami. Tomuto nebezpečiu môžu byť vystavená hlavne mladšia generácia hráčov, no mnoho prípadov poukazuje aj na starších fanúšikov hier.

Britská komisia venujúca sa výskumu tohoto fenoménu dodáva, že loot boxy by mali byť zaradené ako nelegálny prvok herných počinov, za čo by mali niesť zodpovednosť práve vývojárske štúdiá. Americké inštitúty na druhú stranu nepoukazujú na loot boxy ako na globálny problém. Vzhľadom na pestrú škálu názorov je veľmi ťažké zjednotiť „reformu“ pre obsah herných titulov. Očakáva sa, že proti tomuto javu sa popasujú jednotlivé celky na vlastnú päsť, pričom problém sa týka hlavne západných krajín. Nechajme sa teda prekvapiť, ako sa téme mikrotransakcií a loot boxov vyvinie a či vlna zmien zasiahne aj nás.

Loot

Dnes nejčtenější

.