Zavřít reklamu

Apple se se svými produkty angažuje doslova všude a jejich iPad je tomu nádherným příkladem. V roce 2015 jej začali využívat piloti v každém kokpitu letadel společnosti Singapore Airlines, čímž si zajistili značné usnadnění a zjednodušení jejich práce. Magazín CNET informoval o tom, že iPady jsou využívány především pro předpověď počasí a k získání informací ohledně letového grafu. Tablety jsou vybavené dvěma důležitými aplikacemi, FlyNow a Roster, a o bezpečnost se postará skvěle fungující technologie Touch ID.

Co se týče aplikace Roster, ta slouží pilotovi jakožto určitý pomocník. Díky ní může jednoduše zjistit své nadcházející lety, podívat se na typ letadla, či dokonce zkontrolovat třídy pasažérů. Jednou z nejdůležitějších vlastností je však počítadlo nalétaných hodin. Piloti mohou dle zákona strávit „na obloze“ maximálně 100 hodin měsíčně, přičemž předtím, než se v jejich povolání stal iPad populárním, si je museli počítat sami. To samé platí ohledně víz. Aplikace vám sama dá vědět, zdali se neblíží jejich expirační datum, čímž mohou piloti předejít hned několika problémům.

Dorazí do kokpitů i nové iPady Pro?:

Co se týče aplikace FlyNow, ta poskytne detailní klíčové informace, které jsou aktuální k danému okamžiku. Mezi nimi nalezneme například trasu, předpověď počasí a stav palivové nádrže. Společnost Singapore Airlines na své piloty prozradila, že ačkoliv jsou technicky velmi zdatní, potřebují vykonávat práci dle pevně určených postupů. Přesně s tímto se počítá i při vývoji speciálních aplikací, u kterých se snaží dosáhnout, aby ve výsledku připomínaly určitou rutinní práci. Například pro rozlišení mezi pasivní informací a interaktivním obsahem se využívá systém barev. „Pilotům jsme řekli, že cokoliv žlutého je zkrátka interaktivní.“, vysvětlil velmi výstižně kapitán Raj Kumar.

Plány do budoucna

Dle singapurských aerolinek se chce v budoucnu docílit stoprocentně funkčního systému automatizace a poskytnutí připojení i během aktivního letu. Docílením těchto kroků by si piloti již se svými vízy nemuseli nijak lámat hlavu, jelikož by aplikace automaticky generovaly a rozesílala žádosti o nové. Mezi další body se řadí všeobecná aktualizace kokpitů starších letadel, do kterých by měly přibýt USB porty, díky nimž by piloti byli schopni si během letu své iPady bez problému dobíjet.

Takto vypadá aplikace Roster pro piloty:

roster

V dnešní době je iPad hojně využíván i u ostatních aerolinek, mezi nimiž nechybí British Airways, nebo třeba JetBlue. Jako první s tímto nápadem však přišla aerolinka American Airlines, a to již v roce 2013. Jak můžeme vidět, Apple se svými produkty zjednodušuje co se dá a je skutečně hezké vidět, jak prospěšně mohou být jeho výrobky využity.

Dnes nejčtenější

.