Zavřít reklamu

Dnešní datum, tzn. 20. listopadu, je pro Apple vcelku významným datem. iTunes se totiž dočkal prvního filmu, který byl distribuován skrze tuto platformu. Prvním filmem, který byl skrze iTunes distribuován, je film Purple Violets (Purpurové květy) režírovaný Edwardem Burnsem. Hlavními hvězdami filmu jsou poté Selma Blair, Debra Messing a Patrick Wilson. Filmaři se pro distribuci skrze iTunes museli rozhodnout proto, že pro svůj film nezískali od ostatních distributorů dostatek peněz. iTunes se tak nabídl jako jedna z možností, která mohla film Purpurové květy dostat mezi diváky.

Debutu se film Purpurové květy dočkal na festivalu Tribeca Film v roce 2007, kde se sice dočkal pozitivního hodnocení, avšak nenašel se distributor, který by se chtěl filmu v hodnotě 4 miliony dolarů ujmout. Režisér Burns tedy prohlásil, že bez peněz nebude jednoduché film propagovat, a proto se nakonec rozhodl o umístění a distribuci skrze iTunes. Tohle byl první krok, který motivoval i ostatní filmaře, aby své filmy distribuovali skrze iTunes. Film Purpurové květy se tak stal prvním distribuovaným filmem pomocí iTunes a stalo se tak 2 roky po tom, co iTunes začal nabízet stahování videí a filmů.

Premiéra filmu na iTunes byla v té době samozřejmě velký hazardem, avšak další, odvážná studia, se nebála tento krok následovat. Viceprezident iTunes, Eddie Cue, poté prohlásil, že by byl samozřejmě rád, kdyby pod iTunes začala vydávat všechna hollywoodská studia. I přesto se mu ale více líbila myšlenka, že je možné skrze iTunes distribuovat i krátkometrážní filmy vytvořené obyčejnými lidmi. V té době iTunes prodal více než 4 miliony filmů ke stažení, a to i přesto, že měl v nabídce méně než jeden tisíc titulů.

purple_violets_fb

Dnes nejčtenější

.