Zavřít reklamu

Pokud nabíráte vývojáře, nebude pro vás novinkou, když řeknu, že je jejich získávání hodně náročné.  V naprosté většině jsou spokojeně zaměstnaní či dělají na vlastních projektech a startupech a přimět je ke změně je často velký oříšek, zvlášť, pokud nechcete jít cestou přeplácení nabídek od konkurence. Nejen seniorní vývojáři, ale už i čerství absolventi, jsou bombardováni nabídkami a mohou si vybírat. Jak můžete mezi nimi vyniknout právě vy? V Seznamu řešíme tuto otázku každý den.

Ze své zkušenosti vím, že vývojářům záleží hlavně na tom, na čem budou pracovat. Důležitý je pro ně smysl a užitečnost produktu či služby, na které pracují. Jsou rádi, když je jejich práce vidět, usnadňuje lidem život a mohou na ni být v rámci své komunity hrdí. Pokud takové projekty ve firmě děláte, máte při náboru nových lidí co nabídnout.  My v Seznamu nabízíme zázemí největší české IT firmy, která svými službami a produkty dokáže zasáhnout až 95 % tuzemské internetové populace. To už je slušná uživatelská základna.

Vedle zajímavých projektů umožněte programátorům jejich další rozvoj. Ač jsou často sami velmi aktivní, chodí na meetupy, různé akce IT komunity, sledují tutoriály, a krom svého zaměstnání si zkouší doma dělat na různých věcech, technologie se neustále vyvíjejí neskutečnou rychlostí a je nezbytné s nimi udržovat krok. V Seznamu mohou programátoři jezdit na zahraniční konference, pořádat meetupy, inspirovat se jinými firmami a zdokonalovat se v tom, co už umí, nebo se učit zcela nové věci. Zároveň naši nejlepší vývojáři sami na konferencích přednáší, či podobné akce spolupořádají. Pravidelně se u nás konají interní odborná setkání, na kterých se vývojáři vzdělávají mezi sebou, pořádáme hackhatony nebo se zapojujeme do projektu Missing Maps Lékařů bez hranic.

Příjemné pracovní prostředí, podobně jako stravenky, je dnes považované za naprostou samozřejmost. Práce vývojářů je ale velice náročná a pokud po nich chceme, aby pracovali několik hodin denně, musíme jim dát možnost a vhodné podmínky také k odpočinku. Naši vývojáři mohou pracovat na gaučích či fatboyích, odreagovat se u fotbálku nebo obědvat na terase. Na pražské centrále si dokonce mohou odpočinout od práce na horolezecké stěně nebo v posilovně. Řada vývojářů je aktivních, jezdí na kole, nebo trénuje na maratony.  Ač fungujeme agilně a podporujeme týmovou spolupráci, umožňujeme vývojářům vzít si home office, a maminky motivujeme k dřívějšímu návratu do práce finančním příspěvkem na hlídání dítěte, když o to samozřejmě stojí. Od dvou let přijímáme děti do firemní školky, která je v docházkové vzdálenosti naší pražské centrály.

Lucie Kovarikova

Doporučuji jednat s vývojáři jednoduše a narovinu. Poskytnout jim informace o tom, na čem konkrétně u vás budou pracovat, co jim můžete nabídnout a jak to ve vašich vývojových týmech funguje. Zbytek už u nás v Seznamu necháváme na vedoucích vývojových týmů.

A co peníze, ptáte se možná? Je jasné, že každý chce být za svou práci adekvátně odměněný. Pro vývojáře ale může být hnacím motorem právě kvalitní projekt, který bude někomu užitečný. V Seznamu se snažíme být hodně efektivní a vydělané peníze investovat zpět do firmy. Pravděpodobně nejsme společnost, která dává svým lidem nejvyšší platy v zemi a už rozhodně se u nás v lednicích nechladí jídlo zadarmo. I když každý měsíc najdou naši zaměstnanci v kuchyňkách zdarma čerstvé ovoce a zeleninu. My však nejdeme primárně po uspokojení základních potřeb, sázíme na nadstavbu. A tu, v podobě kvalitních projektů a zkušených šéfů, v Seznamu vývojářům nabízíme.

Text: Lucie Kovaříková, manažerka náboru společnosti Seznam.cz.

Lucie Kovarikova

Dnes nejčtenější

.