Zavřít reklamu

Při představení nových 11″ a 12.9″ iPadů Pro jsme se dočkali velice očekávané novinky – namísto Lightning konektoru nové iPady pro disponují konektorem USB-C. Nenechte se ale zmást, neznamená, že k iPadu Pro připojíte všechno, co má USB-C zástrčku. Pořád tady jsou nějaká omezení, avšak i přes tato omezení je opravdu mnoho možností, jak USB-C port můžete využít. Pojďme se tedy společně podívat na některé situace, kdy by se vám mohl USB-C konektor hodit.

Takto vypadá nový iPad Pro:

Připojení externího displeje

Nový iPad Pro můžete například velice jednoduše připojit k jakémukoliv displeji, který podporuje standard DisplayPort. Stačí pomocí kabelu propojit iPad Pro a monitor s USB-C portem a je to. K propojení můžete například využít monitory LG 4K UltraFine. iPad Pro dále taktéž plně podporuje HDR10 a Dolby Vision. Skvělé je také například to, že pokud k iPadu připojíte monitor, tak se u některých aplikací zobrazí rozšířené zobrazení. Například u aplikace Keynote se na externím displeji zobrazí prezentace pro obecenstvo a na vašem iPadu se zobrazí poznámky. Abyste však potenciálu externího displeje mohli využít, tak je nutné si zakoupit lepší USB-C kabel, jelikož ten, který Apple k iPadu Pro přibaluje, není dostatečně kvalitní a nepodporuje vysokorychlostní datové přenosy.

Při koupi externího monitoru je opravdu nutné, abyste se zaměřili na to, že podporuje USB-C. Například monitor LG 5K UltraFine vám jednoduše s iPadem fungovat nebude, jelikož se jedná o Thunderbolt 3 monitor, nikoliv o USB-C monitor. A pokud se rozhodnete, že si chcete k iPadu připojit například monitor s HDMI portem, budete muset (stejně jako v případě nejnovějších MacBooků) využít adaptéru. iPad Pro pro HDMI rozhraní podporuje 4K při 60 Hz, HDR10 a Dolby Vision. Zakoupit si můžete klidně originální adaptér od Applu, avšak nebojte se využít i konkurence.

iPad-Pro_versatility-monitor_10302018

Nabíjení ostatních zařízení

Při své prezentaci nám Apple ukázal, jak můžete jednoduše pomocí iPadu Pro nabít například iPhone. Vše, co vám k nabíjení iPhonu stačí, je USB-C – Lightning kabel. USB-C iPadu Pro zvládne napájet připojená zařízení až 7,5 Watty. Zajímavé je, že pomocí USB-C kabelu, který Apple k iPadu Pro přibaluje, můžete nabít druhý iPad Pro (samozřejmě, vše je ošetřeno tak, aby „šťáva“ proudila pouze z jednoho zařízení do druhého).

ipad-pro-charging

Importování fotografií

Jak jistě většina z vás ví, tak v iOS jednoduše nemůžete připojit flashku a přetáhnout si z ní soubory do úložiště vašeho zařízení. Jedná se o bezpečnostní opatření, které se ani v případě iPadu Pro nezměnilo. Avšak pomocí aplikace Fotky můžete jednoduše importoval fotografie z jiných zařízení. Stačí jednoduše nový iPad Pro propojit kabelem s kamerou a v aplikaci Fotky kliknout na možnost importovat. To samé funguje i pro SD karty, kdy si opět stačí zakoupit USB-C adaptér pro SD karty a ten jednoduše připojit k iPadu. Uf, Apple nám opravdu s těmi adaptéry dává zabrat.

ipad-pro-camera

Připojení klávesnic a ethernetu

Chcete k novému iPadu Pro připojit drátovou klávesnici? Můžete. Většina klávesnic však disponuje klasickým USB-A konektorem, a tak si budete muset pořídit USB-C – USB-A adaptér, pomocí kterého budete schopni klávesnici připojit. V dnešní době se však dle mého názoru jednoduše vyplatí zakoupit si bezdrátovou klávesnici, která vás nevyjde o moc dráž, než zmiňovaný adaptér.

Příjemnou novinkou je, že váš iPad Pro můžete jednoduše připojit k gigabitovému drátovému internetu. Opět k tomu potřebujete adaptér, konkrétně USB-C – Ethernet, který vašemu iPadu dodá zástrčku na LAN kabel. Jakmile se pomocí kabelu LAN připojíte k internetu, tak se na iPadu zobrazí obrazovka, ve které si můžete Ethernet nakonfigurovat.

ipad-ethernet

Připojení reproduktorů a mikrofonů

Nejnovější iPad Pro samozřejmě po vzoru nejnovějších iPhonů nedisponuje 3,5mm jackem, a tak opět budete muset pro připojení klasických sluchátek sáhnout po známém 3,5mm adaptéru. K iPadu však také velice jednoduše můžete připojit mikrofony a další zařízení, a to opět pomocí USB-C kabelu či USB-C kabelu s adaptéry.

Připojení USB rozbočovačů

K iPadu Pro můžete připojit také větší USB-C rozbočovač, což zní vzhledem k všem vyjmenovaným adaptérům asi nejlépe. Jednoduše bude asi lepší, když si koupíte jeden USB-C rozbočovač, který bude disponovat všemi konektory, než kdybyste si koupili 10 malých rozbočovačů, které byste museli v závislosti na tom, co zrovna chcete připojit, odpojovat a zapojovat. Navíc k tomu můžete mít díky komplexnímu rozbočovači připojených více zařízení najednou. Dbejte ale na skutečnost, že port USB-C iPadu Pro je limitován na maximální výdej 7,5 W.

Závěr

Jaký máte názor na konektivitu nového iPadu Pro vy? Dle mého názoru se jedná o opravdu neuvěřitelný pokrok. Avšak na druhou stranu je nutné, abyste s sebou s iPadem pořád tahali různé adaptéry, jejichž ceny se mohou mnohdy vyšplhat do závratných výšin. iPad Pro je pro mě opravdu revolučním zařízením, které se však hodí především pro lidi, kteří doopravdy ví, jak jej využijí. Zároveň jeho uživatelé musí počítat s tím, že si budou muset k připojení ostatních periferií pořídit alespoň jeden adaptér.

Na úplný závěr vás jen upozorním na skutečnost, že iPady Pro nedisponují konektorem Thunderbolt 3, i když vlastně vypadají stejně jako USB-C. Thunderbolt 3, kterým disponují například nejnovější MacBooky pro, je oproti klasickému USB-C o mnoho výkonnější. Kompletní název portu, kterým iPady Pro disponují, je USB-C 3.1 2. generace.

ipad_pro_charge_fb

Dnes nejčtenější

.