Zavřít reklamu

Na poslední letošní Keynote byla představena trojice produktů, mezi nimiž nechyběla nová generace iPadů Pro. Jak je již zvykem, produkty byly okamžitě rozdány předním světovým médiím, které nyní přináší své osobní poznatky a podrobně rozebírají přednosti nejnovějšího iPadu. Apple bohužel doplatil na fakt, že tablet prezentoval téměř jako počítač. Díky tomuto si recenzenti nebrali servítky a hodnotili iPad dle přísnějších kritérií.

CNET

Magazín CNET prezentuje iPad Pro především jako velký a nádherný tablet, který se bohužel potýká s několika kompromisy. Do jejich redakce se dostal větší, 12,9″, model, na kterém přímo napsali jejich recenzi. Ačkoliv lze k iPadu dokoupit skvělý obal s klávesnicí, stále redaktoři postrádali starý dobrý trackpad. Přestože je tablet nyní celkově komfortnější, i tak mu chybí dost věcí k tomu, aby se přiblížil ke skutečnému laptopu. Mezi jednoznačné klady v redakci zařadili dokonalý all-screen design, technologii Face ID, která funguje bez jediného problému a novou generaci Apple Pencil. Právě Apple Pencil je ale spolu s pouzdrem s klávesnicí podle redaktorů nezbytnou součástí iPadu, pokud jej chcete využívat naplno, kvůli čemuž za něj utratíte o poznání více peněz.

Engadget

Do redakce magazínu Engadget byl poskytnut taktéž model s úhlopříčkou 12,9″ a hned při první příležitosti byla velikost označena za klíčovou. Přestože letošní iPad Pro váží téměř o 60 g méně než jeho předchůdce, což se dá považovat vzhledem k velikosti zařízení za zanedbatelnou změnu, i přesto se to na celkovém komfortu podepsalo. To, co kdysi striktně vyžadovalo zapojit obě ruce, lze nyní zvládnout jednoduše s pomocí jedné. Především používání na cestách nebo sledování videa je nyní o dost snažší. Mezi důležitou připomínku Engadget zařadil přechod na USB-C, který by v následujících letech mohl sehrát svou roli.

Laptop Mag

Portál Laptop Mag přinesl skutečně ostrý verdikt. V něm označuje 12,9″ iPad Pro za nejvýkonnější mobilní zařízení, avšak Surface Pro od Microsoftu je stále lepší all-in-one volbou. Dle jejich recenze jablečný tablet těží především ze svého čipu A12X Bionic, kterého se právem obávají společnosti jako Qualcomm nebo Intel. V jakémkoliv rychlostním testu zvítězí bez debat iPad, a to díky svým dokonalým „vnitřnostem“. Mezi hlavní klady zařadili dokonalý displej, zvuk a životnost baterie. Bohužel, co nějakou dobu bude trvat, je nalezení 100% potenciálu ze strany samotných vývojářů. Jako největší plus však Laptop Mag jednoznačně vyzdvihl podporu plné verze Photoshopu, která bude vydána v následujícím roce. Bohužel co pro fanoušky Applu není úplným potěšením, je jejich finální verdikt. Pokud totiž vyhledáváte skutečnou náhradu za váš laptop, měli byste zvolit Surface Pro 6. Ten totiž nabídne daleko pohodlnější klávesnici a touchpad.

Mashable

Recenze magazínu Mashable hovoří o iPadu jakožto o extrémně výkonném zařízení, které je limitováno operačním systémem. Dle jejich slov je i přesto tablet v určitém směru schopen nahradit notebook, stejně jako konkurenční Surface Pro. Mezi nejdokonalejší prvky zařazují štíhlý rám, dokonalý displej a technologii Face ID. Při použití správných aplikací dokážete tvořit nádherné věci, přestože se jedná o „pouhý“ tablet. Bohužel, mezi hlavní zápor zařadili operační systém iOS, který zkrátka nedovoluje uživateli takovou produktivitu, jako jeho „dospělejší sourozenec“ macOS. iPad Pro vás totiž doslova vyzývá k použití zcela jiného způsobu práce s využitím jiných nástrojů. Po pár hodinách testování si však v redakci zvykli a poznamenali, že to má něco do sebe. Mashable v závěru poskytl skvělou myšlenku, která by mohla pojednávat o vizi Applu. Dle něj totiž nejde o vytvoření náhrady za laptop, avšak o vyvinutí zcela nového způsobu produktivity pro budoucí generace.

TechCrunch

Dle magazínu TechCrunch je nejnovější iPad Pro silně odkázán na klávesnici a Apple Pencil, bez nichž zkrátka nezvládne většinu operací. Jejich názor je zcela totožný s magazínem CNET, a to že při dokoupení těchto doplňků se celková cena hodně navýší, přičemž už tak se iPad nedá považovat za nejlevnější kousek techniky. TechCrunch pro lehčí práci doporučuje raději obyčejný iPad. Dle jejich slov iPad Pro sice disponuje extrémním hardwarovým výkonem, bohužel čelí silnému omezení ze strany softwaru. Dovolili si dokonce říct, že v případě jablečných tabletů by mělo být upuštěno od klasického systému iOS a měli by přinést něco nového, co naplno využije potenciál iPadu Pro.

TechRadar

Magazín TechRadar označil 11″ model za neskutečně výkonný, avšak pokládá si otázku, zdali je jeho cena vskutku adekvátní. Dle jejich slov si nejsou zcela jisti, jestli „průměrný uživatel“ bude ochoten zaplatit za verzi Pro, když může získat obyčejný iPad, který je i tak dostatečně výkonný. Dále se rozhodli jemně zkritizovat Liquid Retina displej, který jsme mohli prvně vidět u iPhonu XR. Dle nich zkrátka nevytváří takové haló, jako konkurenční Samsung Galaxy Tab S4 se svým OLED displejem. Další výtku přiklání celkovému rámu, jelikož údajně stále disponuje velice širokými rámečky. V závěru TechRadar označil iPad Pro za absolutně nedostačující náhradu laptopu, a to navzdory vysokému výkonu a jeho ceně.

The Verge

Ani názor magazínu The Verge není nijak odlišný od ostatních. Ti taktéž označili 12,9″ iPad Pro za nesmírně výkonný stroj, bohužel poznamenali na jeho neschopnost nahradit MacBook. Přestože se Apple na říjnové Keynote chlubil svými prodeji iPadů a jejich výkonností, stále se zkrátka nejedná o plnohodnotnou náhradu. Jako obrovský zápor pokládají fakt, že uživatelé nejsou nijak schopni připojit extérní úložiště. Jak se poté může jednat o náhradu za klasický PC nebo laptop? Nijak. Jediná věc co uživatel může, je pouhý import fotografií, a to ještě v nesmyslné režii. Magazín The Verge by nejradši viděl schopnost využít maximální potenciál čipu A12X Bionic, bohužel operační systém to zkrátka nedovoluje.

The Washington Post

V případě recenze od magazínu The Washington Post na to šli poměrně chytře. Geoffrey Fowler, který měl celou recenzi za úkol, zcela odložil svá zařízení a po celou dobu se spoléhal pouze na iPad Pro. Dle něj je tablet dostatečně výkonný pro jeho práci, mezi niž řadí psaní textů, editaci fotografií a následnou pubikaci. Jako hlavní problém označil nutnost se spolehnout na své prsty, případně Apple Pencil. Ačkoliv vše ve finále zvládl, nedokázal najít způsob, jak efektivně provozovat multitasking, pohodlně se usadit, či udržet iPad na klíně. Navzdory všem jeho nepříjemnostem dokázal najít v iPadu určitou budoucnost. Jelikož dnes každé malé dítě je zvyklé ovládat dotyková zařízení, pravděpodobně další generace nebude mít problém s prací v tomto stylu. V závěru dodal poznámku, ať mu někdo konečně přinese jeho myš, čímž pobavil nejednoho čtenáře.

Wired

Magazín Wired souhlasil, že 12,9″ model může pro některé lidi nahradit jejich laptop. Právem však poznamenal, že se daní uživatelé budou muset potýkat s nemalými limity. Dle jejich slov se taktéž jedná o skutečně výkonné zařízení, což nikdo nemůže iPadu upřít. Bohužel opět se naráží na operační systém iOS, který zkrátka nebyl stvořen pro takovýto druh práce. Recenze tohoto magazínu byla psána pomocí samotného iPadu při využití Google dokumentů, kdy autor využíval možnosti split-view a současně procházel web. Pomocí této funkce byl schopen pohotověji hledat odkazy a podstatné informace, bohužel nejednalo se o plnohodnotný multitasking, jaký nalezneme na systému macOS. V závěru uznali, že ačkoliv nemůže nikdo hovořit špatně o výkonnostní stránce iPadu Pro, jeho systém ho značně limituje a jako náhrada za PC se považovat nedá.

První recenze máme tedy zdárně za sebou a jak sami vidíte, nové iPady z nich vyšly poměrně dobře. Až dlouhodobější testy však ukáží, zda se tento produkt Applu skutečně povedl či nikoliv. Jaký je váš názor na celou problematiku ohledně systému iOS? Dejte nám vědět váš názor do komentáře.

Apples-new-iPads-can-charge-your-iPhone

Dnes nejčtenější

.