Zavřít reklamu

Letošní mimořádná říjnová Apple Keynote se sice převážně nesla v duchu nového hardwaru, svůj prostor ale dostal také kulturní a vzdělávací program Today at Apple, pořádaný v Apple Storech po celém světě. Program má za sebou relativně krátkou, osmnáctiměsíční historii, už teď je ale jasné, že se jedná o naprostý unikát, který jinde jen tak napodobit nepůjde.

Je si toho dobře vědom i Tim Cook, který na pódiu pronesl, že nikdo jiný nemá nic jako Today at Apple. Zatímco jablečné produkty, jako je hardware či software, své konkurenční klony již na světě mají, Today at Apple je koncept, který lze jen těžko okopírovat. Tento program je utvářen řadou faktorů, charakteristickým interiérem Apple prodejen počínaje a přednášejícími, umělci i komunitou konče.

V čínské Šanghaji otevřel výrobce elektroniky Huawei novou prodejnu s názvem Smart Living. Inspirace Apple Store je zde více než patrná – obchod se pyšní podobnou estetikou, disponuje vlastní videostěnou i podobnými místy k sezení, jaká najdeme v nových Apple Storech. Prodejna ale postrádá prvek, který by skutečně zaujal, a pomohl zformovat příslušnou komunitu. Podobně jsou na tom i další z konkurentů Applu: chybí zde komunitní atmosféra, něco, co by veřejnost do prodejen přitáhlo i za jiným účelem, než je nákup zboží.

Applu se daří budovat vlastní kreativní komunitu již řadu let a spousta lidí po celém světě vytvořilo svá životní díla s pomocí jablečných produktů, což cupertinská společnost ráda zdůrazňuje v nejrůznějších reklamách a jiných videích. Programy, pořádané v prodejnách, vlastně nejsou zas takovou novinkou – v Apple Storech se i v minulosti čas od času konaly nejrůznější workshopy. V Today at Apple se však jablečné společnosti podařilo vytvořit propracovaný systém vzdělávacích a kulturních pořadů nejenom technického, ale i uměleckého charakteru. Program se stal natolik významnou součástí podnikání Applu, že jsou mu automaticky přizpůsobovány všechny nově budované značkové prodejny.

Maloobchodní prodejny Apple každý rok navštíví neuvěřitelných 500 milionů návštěvníků, každý týden proběhne 18 tisíc akcí v rámci programu Today at Apple. Jednotlivé workshopy i kulturní programy jsou vždy přizpůsobené lokaci, v níž se daný Apple Store nachází, což jim dodává osobitý ráz. Cupertinské společnosti se zkrátka z programu podařilo vybudovat další úspěšný produkt.

today-at-apple-fb

Dnes nejčtenější

.