Zavřít reklamu

Včerejší keynote Applu, která se tentokrát konala v New Yorku, přinesla hned několik velmi zajímavých produktů v čele s novou generaci iPadů Pro. Ta se oproti předešlé verzi výrazně liší především svým designem, který se nápadně blíží novým bezrámečkovým iPhonům. Apple ale iPady výrazně vylepšil i uvnitř nasazením velmi výkonného procesoru A12X Bionic, tedy modifikace procesoru letošních iPhonů. Nové iPady Pro si ale připsaly i jedno velmi zajímavé prvenství. Jako první jablečné tablety totiž nabízí úložiště o velikosti 1 TB, tedy téměř dvojnásobek maxima z předchozích let. iPad s tímto úložištěm je sice velmi drahý, oproti svým bratříčkům z loňska či letoška však nabídne navíc ještě jedno zajímavé vylepšení. 

Apple na svých prezentacích do technických detailů svých produktů příliš často nezabíhá a když už, zmíní se spíše o procentuálním nárůstu výkonu či zrychlení, než o přesných číslech popisujících hardware. Kapacity baterií či velikosti RAM pamětí se tak veřejnost zpravidla dozvídá o pár dní později po rozebrání produktů či díky informacím z registračních formulářů ve světě. Na objasnění jednoho tajemství nových iPadů ale naštěstí už čekat nemusíme. Vývojář Steve Troughtn-Smith se totiž ponořil do nástroje Xcode, ze kterého se mu podařilo vyčíst, že zatímco verze s úložištěm 64GB, 256GB a 512GB disponují “jen” 4 GB RAM paměti jako tomu bylo vloni, verze s 1TB úložištěm se může pochlubit hned 6GB RAM a to jak ve verzi s 11” displejem, tak i ve verzi s 12,9” displejem. Navýšení RAM v závislosti na úložišti není u Applu v žádném případě obvyklé, byť konkurence různé modifikace svých tabletů či telefonů s různými velikostmi RAM nabízí. Například Microsoft nabízí u svých nedávno představených Surfaců 6 též různé RAM paměti v závislosti na úložišti. 

S ohledem na obří úložiště a velmi vysokou RAM paměť, se kterou dokáže systém iOS perfektně hospodařit, se tak zdá cena 45 490 korun, za kterou pořídíte menší 11” verzi s WiFi, lehce přijatelnější. Je totiž potřeba si uvědomit, že iPady Pro jsou Applem prezentovány jako de facto plnohodnotné náhrady počítače, za který též zaplatíte ve slušné konfiguraci podobnou částku. Zda se ale Applu podaří své zákazníky skutečně přesvědčit na přesedlání na iPady ukáže až čas. 

ipad pro

Dnes nejčtenější

.