Zavřít reklamu

Macbook Air patrí k najobľúbenejším a najpoužívanejším jablčným počítačom od Applu. Na trhu však doterajší model operoval už poriadne dlhú dobu, preto fanúšikovia pochopiteľne volali po upgrade tohoto legendárneho zariadenia. Naše prosby boli nakoniec vyslyšané a už o týždeň sa dočkáme príchodu nového Macbooku Air na pulty obchodov. Nádherné prevedenie s užším rámom dopĺňa veľké množstvo vítaných noviniek ako Retina displej s vysokokvalitným rozlíšením, USB-C porty alebo Touch ID tlačidlo. Nový Air sa až podozrivo podobá 13,3“ Macbooku Pro z roku 2016, s výnimkou určitého okresania z dôvodu veľkosti a hrúbky. Macbook Air 2018 však figuruje v pozícii výkonnejšieho a schopnejšieho nástupcu pre legendu jablčného portfólia.

Ako už býva zvykom, po ukončení konferencie Keynote majú zúčastnení možnosť obzrieť si čerstvo predstavené produkty na vlastné oči a vyskúšať všetky funkcie, ktorými zariadenia disponujú Zopár prvých šťastlivcov sa s oduševnením pustilo aj do prvých obhliadok nového Macbooku Air. Podľa ohlasov sa jedná o viditeľné zmeny oproti predošlej generácii Airka, čo sa však po tak dlhom čase jednoznačne dalo čakať. Obrazovka je veľmi príjemná na pohľad aj napriek tomu, že sa nejedná o True Tone a čo sa týka rozlíšenia, to je úplne totožné s 13“ Macbookom Pro. Výrazne menšie a užšie rámčeky prispievajú k simulácii väčšej obrazovky, ktorá v porovnaní s predchádzajúcim modelom priam prosila o vylepšenie.

Staré dobré Airko v novom prevedení

Klávesnica je o niečo tichšia a (zdá sa) aj o niečo viac odolná voči prachu než staršie modely Macbookov. Celkový dizajn sa podobá ostatným počítačom v portfóliu, no Applu sa napriek tomu podarilo udržať jadrové vizuálne prvky niekdajšieho Airka. Nádherne hliníkové spracovanie (ktoré je teraz oveľa prívetivejšie v zmysle recyklácie) dopĺňa výrazne väčší dotykový panel Force Touch. Konektivita a prepojenie zariadenia sa zúžila s niekdajších portov USB alebo SSD na dvojicu USB-C, ktoré podporujú vysokorýchlostné napájanie Thunderbolt a jack pre napájanie slúchadiel. Pri novom trende odstraňovania 3,5 mm jacku je tento krok celkom vítaným prekvapením.

Takto vyzerá nový Macbook Air 2018 v Gold prevedení: 

Funkcia odomykania pomocou odtlačku prstov je ukrytá v pravom hornom tlačidle klávesnice, čo je podľa mnohých určite lepším riešením ako v prípade touchbaru na Macbookoch Pro. Tlačidlo pre Touch ID pôsobí ako súčasť klávesnice a preto vyznie celý Macbook veľmi uhladeným a celistvým dojmom. Každopádne, Apple sa konečne odhodlal k žiadanému prepracovaniu takmer 8 ročného dizajnu, ktorý sa v určitej miere podpísal aj na novej generácii Macbooku Air. Posledný redizajn z roku 2010 je však dodnes považovaný za kľúčový krok vo vývoji osobných počítačov, hlavne vďaka svojmu revolučne tenkému spracovaniu a hliníkovej konštrukcii.

Dlhé obdobie čakania sa tak končí a my sa už o týždeň môžeme tešiť na nový, ešte tenší Macbook Air, ktorý vydrží o poznanie dlhšie ako iné zariadenia vo svojej triede. Macbook Air bude dostupný v troch farebných prevedeniach a to tradične v Space Grey, Gold a Silver. Napriek mnohým očakávaniam sa počiatočná cenovka ustálila na pomerne vyššej priečke. O cenovkách a dostupnosi nového Macbooku Air 2018 sa dočítate tu.

Macbook Air

Dnes nejčtenější

.