Zavřít reklamu

Nové Apple Watch Series 4 přinesly krom lehce změněného designu a většího displeje i novinku ve formě senzoru EKG pro monitorování vaší srdeční aktivity. Toto měření je však zatím všem uživatelům Apple Watch nedostupné. Zatímco však ještě před nedávnem to vypadalo, že nedostupné pro mnohé z nich zůstane ještě velmi dlouho, jelikož je k jeho zprovoznění potřeba získat příslušná povolení od zdravotnických orgánů, nyní to podle vývojáře Guilherma Ramba vypadá, že to s dostupností až tak špatné nebude. EKG by totiž mělo jít zprovoznit po jeho spuštění v první zemi prakticky všude, byť za použití určitého fígle. 

Při prohledávání kódů jablečných operačních systémů narazil vývojář na zmínky o softwarových zámcích založených na oblasti nastavené v zařízení. Ty se ale podle něj dají velmi jednoduše obejít a to pouhým přenastavením regionu. Jinými slovy, jakmile Apple spustí podporu EKG v USA, kdekoliv na světě by měla být tato funkce dostupná, pokud si uživatel nastaví svůj region právě na USA. To může být sice v určitých ohledech limitující, jelikož se při takové změně na iPhonu změní například formát data a času či se zablokují nebo naopak odblokují některé funkce, nicméně EKG fungovat bude. 

EKG senzorem disponují jak hliníkové, tak i ocelové verze Apple Watch:

V tuto chvíli není příliš jasné, kdy podpora EKG na hodinky dorazí. Ani v první větší aktualizaci jejich systému, kterou je watchOS 5.1, totiž žádná aplikace pro měření není. Krom toho je možné i to, že než Apple EKG zprovozní, softwarové zámky ještě poupraví, čímž jeho používání znemožní všem uživatelům, kteří by se změny regionu nebáli. Jelikož ale žádná takto tvrdá opatření v minulosti kvůli svým službám nedělal, nedá se podobný krok příliš očekávat. 

EKG-fb

Dnes nejčtenější

.