Zavřít reklamu

Stretegické tituly predstavujú odvekú súčasť hernej knižnice každej platformy. Napriek tomu, že sa moderný gaming neustále mení a spolu s ním sa striedajú aj preferencie hráčov, ťahové stratégie pociťujú zub času v pomere s ostatnými titulmi najmenej. Jedným z najznámejších pionierov tohoto žánru je určite Company of Heroes z produkcie Relic Entertainment. Druhá časť oceňovanej stratégie sa nedávno objavila v App Store spolu so všetkými dostupnými expanziami v Master kolekcii. Osobne ma táto skutočnosť viac než nadchla, nakoľko som sa túto hru už dlhší čas chystal vyskúšať. Prvý diel pre mňa svojho času predstavoval jeden z najobľúbenejších strategických počinov na PC, preto som neváhal a po oznámení kompletnej kolekcie som sa pustil do testovania Company of Heroes 2 na platforme macOS.

Napriek tomu, že sa nejedná o žiadnu horúcu novinku si myslím, že sa vydavateľstvo Feral Interactive, ktoré sa postaralo o nespočetné množstvo portov pre jablčné zariadenia vydalo správnym smerom. V nasledujúcich riadkoch sa tak pozrieme na hrateľnosť ikonickej stratégie zasadenej do inzenzívnych bojov najväčšieho ozbrojeného konfliktu sveta, ako aj na celkové vypracovanie titulu na obrazovke iMacu.

Company

Pôvodné Company of Heroes + niečo navyše

Nie je žiadnym tajomstvom, že sa jedná o hru, ktorá pôsobí na trhu už niečo vyše piatich rokov. Pri testovaní menej aktuálnych titulov sa často stáva, že skeptický prístup voči staršiemu príchodu hry, ktorý zaostáva za modernou konkurenciou, skazí prvotný dojem z hry. V prípade Company of Heroes 2 som sa sa podobnej skutočnosti nebál ani na jednu sekundu. Prvý diel z roku 2006 sa mi vryl do pamäte ako jeden z najkvalitnejších tematických titulov strategického žánru, preto bolo otázkou len to, či sa tvorcovia nerozhodli svoju osvedčenú receptúru zmeniť v citeľnom rozsahu.

Ihneď po prvom spustení hry sa môžete presvedčiť o tom, že sa jedná o staré dobré Company of Heroes s prídavkom niekoľkých vítaných zmien. Herné menu vás privíta sympatickou nádielkou herného obsahu, spomedzi ktorého je však najlepšie začať singleplayerovou kampaňou. K dispozícii je taktiež tutoriál, no osobne si myslím, že počiatočné misie spojené s virtuálnym sprievodcom vás dokážu previesť hernými možnosťami natoľko, aby ste na bojisku nezaváhali ani na sekundu. Tentokrát sa v príbehu dostávame na východný front, kde musí červená armáda čeliť početným nacistickým vojskám. Už na prvý pohľad je možné badať miernu zmenu v hlavnej myšlienke hry. Tvorcovia sa snažili držať autentických ideí a udalostí, s čím súvisí podstatný rozdiel medzi prvým a druhým dielom hry. Zatiaľčo sme sa v Company of Heroes 1 vžili do úlohy amerických spojeneckých jednotiek, ktoré preferovali strategický a opatrný postup, v „dvojke“ stavíte všetko na počty vojakov a hrubú silu.

Červená armáda stavia jadrovú časť taktiky hlavne na početnú prevahu. To však neznamená, že nezapojíte vaše mozgové závity na maximum. 

Kampaň vás prevedie príbehom na báze rozprávania celej dejovej línie vo forme „flashbackov“, ktoré predstavujú jednotlivé misie. Ako sa na správnych sovietov patrí, vaše vojská sa neboja ničoho a neváhajú sa pustiť do boja proti výraznej technologickej prevahe, pričom ich jedinou devízou sú obyčajné počty vojakov. Tento prístup sa odráža na takmer každej misii hry a to ma trochu v porovnaní s predchádzajúcim titulom odrádza. Čaro strategických titulov spočíva v prehľadnom a naplánovanom postupe a nie v bezhlavom rútení sa na nepriateľskú líniu. Je však nutné si uvedomiť, že väčšina ruských operácii bola v skutočnosti naozaj postavená na tomto fakte, preto niet autorom čo vyčítať. Prvotné misie v hre vás prevedú základnými postupmi, ovládaním a všetkými vychytávkami, ktorými červená armáda disponuje.

Ak prídete o jednotku, či dokonca o celé vojsko, nemusíte sa hneď odvolávať na opakovanie misie. Ovládací panel vám ponúkne neobmedzený počet vojakov, samozrejme pokým sa nenaplní populačný limit. Preto je veľmi potrebné takticky zvoliť, ktoré jednotky pošlete do boja. Sovieti síce predstavujú nosnú časť hry, no keďže je reč o „Master Kolekcii, hráči sa dočkajú všetkých dostupných DLC, ktoré hra ponúka. Tým pádom sa zoznámime aj s inými zoskupeniami ako sú napríklad američania v príbehu Ardennes Assault. Celkové vykonštruovanie kampane je postavené na nosných historických udalostiach ako je napríklad bitka o Stalingrad alebo potlačenie nemcov na predmestí Moskvy. Často som pri hraní zabúdal, že sa jedná o druhý počin zo série Company of Heroes, nakoľko sú hlavné prvky v podstate nezmenené. Výnimkou je samozrejme kvalitnejšie grafické spracovanie, nové lokality a jednotky alebo mierne pozmenenie ovládacieho panelu. Tajná esencia kvalitnej stratégie sa v tomto prípade uchovala, ba trúfnem si povedať, že ešte viac nabrala na obrátkach.

Osvedčené ovládanie a hrateľnosť

Dostávame sa k záležitosti, vďaka ktorej sa Company of Heroes stalo tak milovanou stratégiou, ako ju pozná väčšina fanúšikov. Trik spočíva v presnom obnose herných možností, ktoré dokážeme ovládať takmer výhradne iba myškou. Klávesnica dopomáha k určitým herným interakciám, no v jadre hry nie je vôbec potrebná. Klasické ovládanie na základe označovania, presúvania a umiestňovania vojsk ostalo presne rovnako dobre vypracované, ako v prípade predchádzajúceho titulu. Nové bojové jednotky dostali niekoľko zaujímavých možností, ktoré sú umiestnené na pravej dolne strane hernej obrazovky. Na Company of Heroes 2 si zamilujete fakt, že ovládanie je až primitívne intuitívne. Po prvých minútach hry si zapamätáte ako sa s vojskom dostať na určitý bod, ako nasmerovať obrannú pozíciu k danému smeru alebo ako sa preklikávať medzi jednotlivými vojakmi.

Do hry pribudlo niekoľko zaujímavých funkcií, z ktorých možno opomenúť legendárnu ruskú zimu. Počasie a poveternostné podmienky sa nebudú pohrávať iba s nepriateľským vojskom ale aj s vašimi jednotkami. Na podobné situácie vás pripraví jedna z počiatočných herných misií, vďaka ktorej sa naučíte bojovať proti chladu. Ako príklad možno uviesť hľadanie ohnísk na hernej mape, alebo úkryt vo vozidlách. Každá jednotka disponuje indikátorom životných podmienok, vďaka ktorému máte prehľad o teplote vašich vojakov. Ak sa nedostanete v arktických podmienkach k vatre, či do úkrytu včas, mínusové teploty si vyžiadajú svoju daň. V tomto prípade sa jedná o ďalší zaujímavý prvok, ktorý vás donúti rozmýšľať s ohľadom na ďalší vývoj hry. Napriek tomu, je aj táto skutočnosť ošetrená jednoduchou možnosťou privolania ďalších vojakov, takže sa váš pluk môže neobmedzene dopĺňať bez ohľadu na straty na životoch.

Vďaka špičkovému ovládaniu a manévrovaniu s vojenskými jednotkami budete mať dokonalý prehľad o všetkom, čo sa deje na hernej mape. 

Do hry pribudol značný úhrn nových bojových jednotiek a v podstate aj o niečo zmenený systém vojenských stavieb. Vďaka budovaniu bojových stanov môžete na bojové pole povolávať rozličné druhy jednotiek, ktoré následne využijete v boji proti nepriateľom. Maličkou zmenou oproti predošlému dielu môže byť počet dostupných stanov, čo si najlepšie všimnete v online prestrelke alebo v klasickom multiplayeri proti iným hráčom alebo počítaču. Vozový park sa javí taktiež o niečo okresanejší, no globálnych prvkov sa v hre naopak nachádza oveľa viac.

Hrateľnosť nemožno opísať inak, ako slovným spojením „jedna báseň“. Pokojné a ničím nerušené rozmiestňovanie jednotiek sa však môže zo sekundy na sekundu zmeniť na hotové strelecké peklo, no aj napriek tomu si dokážete udržať prehľad nad hernou situáciou. AI je podľa môjho názoru na mierne vyššej úrovni ako v pôvodnom Company of Heroes bez ohľadu na to, akú úroveň si pre danú misiu zvolíte. Čo sa týka upgradovania a vylepšovania zbraní ale aj celkovo všetkých jednotiek možno skonštatovať, že autori na obsahu jednoznačne pridali. Vojaci sú v niektorých prípadoch priamo viazaní na vašu schopnosť taktického myslenia a jednotlivých ťahov, čo vyúsťuje vo fakt, že aj obyčajná hŕstka vojenských odvedencov dokáže v správnych rukách poslúžiť ako efektívny a silný nástroj namierený proti nepriateľovi.

Poriadna nádielka herných možností

Ak vám k prvotnému osvojeniu taktík a herných možností nepostačí kampaň pre jedného hráča, neváhajte vyskúšať výcvikový tutoriál. Ten funguje vo fome krokového vysvetlenia všetkých funkcií a taktiež ako zoznam s popismi zbraní, jednotiek a doplnkových špeciálnych možností, ktoré nájdete v ponuke na ovládacom paneli. Ako sa však hovorí, človek sa učí na vlastných chybách preto po odohratí singleplayerovej kampane odporúčam skúsiť si zopár hier proti počítaču, kde objavíte dokonca oveľa viac prvkov, ako ponúkne príbeh. Okrem dejovej línie je dostupný režim hry viacerých hráčov, kde sa popasujete o nadvládu na bojisku s protivníkmi v reálnom čase. Tento mód funguje vo forme obsadzovania kontrolných, muničných a palivových bodov, ktoré vám dopĺňajú suroviny a zdroje potrebné na výstavbu opevnenia, vojenských stanov a hlavne na povolávanie nových bojových jednotiek. Ak máte skúsenosť s predchádzajúcim titulom, táto skutočnosť by vám mala byť nad slnko jasná, pretože ju tvorcovia ponechali v pôvodnej podobe.

Tvorba vlastnej hry odomyká možnosti osobného navolenia všetkých nastavení, podľa ktorých sa bude zápas odvíjať. V hre je naviac podporovaný český jazyk vo forme titulkov, preto je nastavovanie aj celkový záber hry omnoho dostupnejší širšiemu publiku. Pomocou multiplayeru upgradujete svoj osobný herný profil vo forme získaných bodov za odohraté zápasy, čím si dokážete dopriať sympatické ocenenia. Vzhľadom na to, že sa jedná o kompletnú kolekciu, po zakúpení hry získate všetky dostupné dodatky, ktoré využijete v širokej škále dostupných režimov.

Režim „Bojisko“ vám naviac ponúkne pohľad z prvej ruky na tie najslávnejšie vojenské operácie ako napríklad Barbarossa, Blau alebo Víťazstvo pri Stalingrade. Celková ponuka hry vás doslova obsype herným obsahom, ktorý síce disponuje nezmenenou myšlienkou hry, no dobrodružstvá a vojenské taktiky sa výrazne menia v závislosti od bojovej mapy. Nezáleží teda, či ste sa niekedy v minulosti s univerzom Company of Heroes stretli na vlastnej koži, nakoľko z vás premyslený systém učiní strategického veterána. Skúsenosti však prichádzajú s praxou, preto sa nedá očakávať, že sa s jednotlivými výzvami popasujete na najvyššej úrovni hneď po zapnutí hry.

Verdikt

Company of Heroes 2 predstavuje všetko, čo si možno priať od kvalitného strategického titulu. Zábavný a pútavý gameplay vás vtiahne do deja či už v singleplayerovej kampani, alebo na poli ostatných dostupných režimov. Široké spektrum taktického počínania robí z každej misie unikátny zážitok, vďaka ktorému sa zdokonalíte vo všetkých aspektoch hry. Existuje iba málo hier, ktoré disponujú tak jednoduchým a zároveň efektívnym a zábavným ovládaním. Ku kompletnej operácii a interakciám s jednotkami vám stačí myš, ktorá sa stane hlavnou zbraňou v boji proti nepriateľským jednotkám. Osvedčená myšlienka hry spolu so solídnym grafickým spracovaním aj na túto dobu vyúsťuje k výbornému vizuálu, ktorý vás okamžite pripúta k hernej obrazovke. Tvorcovia sa poriadne pohrali so všetkými dostupnými módmi, čím zamedzili prílišnej repetetívnosti a sterotypizácii titulu. Každá bitka, operácia alebo misia predstavuje úplne nový zážitok a je len na vás, ako sa s danou situáciou vysporiadate.

Company

Company of Heroes 2 si užijete na nasledujúcich Macoch

  • Všetky 13-palcové Retina MacBooky Pro vydané od roku 2016
  • Všetky 15-palcové Retina MacBooky Pro vydané do roku 2012
  • Všetky 15-palcové MacBook Pro vydané od roku 2012 s 1GB grafickou kartou alebo lepšou
  • Všetky 21.5-palcové iMacy vydané od roku 2013 s 1.8GHz i3 procesorom alebo lepším
  • Všetky 27-palcové iMacy vydané od roku 2013 (podporované sú tiež modely z roku  2012 s grafikou Nvidia 675MX alebo Nvidia 680MX )
  • Všetky 27-palcové iMacy Pro vydané od roku 2017
  • Všetky Macy Pro vydané od roku 2013

[appbox appstore id973509686]

Company

Dnes nejčtenější

.