Zavřít reklamu

Krátce po osmé hodině ranní odstartovaly v České republice a na Slovensku prodeje dlouho očekávaného iPhonu XR. Ten má zákazníky zaujmout jak líbivým designem, tak i velmi dobrým výkonem, kvalitním fotoaparátem a především pak cenou, která startuje na 22 490 korunách za nejzákladnější 64 GB model. Ani u tohoto modelu však bohužel v krabičce nenalezneme nic navíc a budeme se tak muset spokojit se základním příslušenstvím, kvůli kterému však potenciál telefonu naplno nevyužijeme. Co tedy vlastně vše dokoupit, aby tomu tak bylo?

První šrám bolí nejvíc – jak na displeji, tak na těle

Ruku na srdce. Když už si nový iPhone koupíme, rozhodně chceme, aby jako nový vypadal co nejdéle. Když na něm pak objevíme první škrábanec, byť může být skutečně miniaturních rozměrů, prožijeme uvnitř sebe malý infarkt a bolest, ze které se vylízáváme pěkných pár dní. Podobným věcem se dá ale naštěstí velmi jednoduše předejít pořízením krytu. Na iPhone XR sice zatím Apple originální kryty ze své vlastní produkce nenabízí, ostatní výrobci se ale na jeho příchod přichystali dostatečně a nabízí jich hned celou řadu. Vybírat můžete jak z průhledných, tak i kožených či robustnějších plastových a to samozřejmě v mnoha cenových kategoriích. 

S pořízením krytu by mělo jít ruku v ruce i pořízení ochranného skla, které ochrání displej telefonu před škrábanci či dokonce v případě pádů před prasknutím. Z vlastní zkušenosti vám doporučím, abyste právě na tomto ochranném prvku nešetřili. Jasně, na Aliexpressu seženete spousty skel za pakatel, rozhodně ale nevydrží tolik jako skla od renomovaných výrobců. Ti je navíc prodávají též za poměrně přijatelné ceny, které vaší peněženku nezruinují. Ve výsledku byste tak měli nejvíce zvážit spíše to, zda si přejete sklo jen přes displej, nebo byste jej měli rádi i téměř přes jeho zaoblené rohy. Obecně platí, že čím větší sklo, tím lepší ochrana. Každému ale samozřejmě sedí něco jiného. Některá “větší” skla nejsou navíc zcela kompatibilní s některými kryty, které je vytlačují. Sklo a kryt byste proto měli vždy kupovat současně či se vždy minimálně ujistit, že budou navzájem kompatibilní. Za redakci Letem světem Applem můžeme doporučit sklad od PanzerGlass či levnější variantu od CELLY. 

Nabíjejte všemi dostupnými možnostmi 

Z ochrany můžeme plynule přejít na možnosti nabíjení. I k tomu totiž musíte dokoupit další příslušenství, abyste si jej vychutnali skutečně naplno. Stejně jako dva prémioví bratříčci s OLED displeji, i iPhone XR disponuje bezdrátovým nabíjením, které ocení především ti z vás, kteří naprosto nenávidí zašmodrchané kabely k nabíječce. XR podporuje stejně jako všechny ostatní iPhony s podporou „bezdrátu“ standard Qi, díky čemuž máte zaručeno, že jej nabijete téměř každou bezdrátovou nabíječkou.

S výběrem bezdrátových nabíječek nebývá obvykle prakticky žádný problém a velmi u něj záleží na vašich osobních preferencích. Speciální článek o bezdrátových nabíječkách jsme pro vás přichystali před pár dny, takže se můžete při pořizování inspirovat v něm. Za naší redakci pak můžeme doporučit Belkin Boost Up, kterou jsme měli na recenzi a nemohli jsme si ji vynachválit. Velmi slušně a hlavně cenově přívětivě se pak jeví i bezdrátová nabíječka přímo z dílny Smarty.cz.

Bezdrátové nabíjení ale není bohužel ani zdaleka tak rychlé jako nabíjení přes rychlonabíječku. Ani tu nám ale Apple nepřibalil do krabiček, takže si jí musíme dokoupit zvlášť. Lze ji ale naštěstí poměrně jednoduše seskládat z nabíječky pro MacBooky a příslušného kabelu. 30W USB-C adaptér od Applu, kterým se běžně nabíjí MacBooky, seženete za 1590 korun. USB-C/Lightning kabel, kterým svůj iPhone nabijete, pak seženete podle délky od 779 korun až do 1090 korun. Ve finále vás tak nabíječka vyjde na 2369 korun. To je sice poměrně velká cifra, za nabití z 0 % na 50 % za 30 minut však rozhodně stojí.

Kabely už se nenosí

Obsahem letošního balení iPhonů dal Apple jasně najevo, že kabely pro poslech hudby jsou v jeho očích naprostým přežitkem. Po dvou letech se totiž rozhodl z krabiček odebrat adaptér 3,5 mm Jack/Lightning, kterým bylo právě drátová sluchátka s iPhony bez jack konektoru možné propojit. Pokud vás ale i přesto tímto krokem neodradil, adaptér si můžete samozřejmě bez problému dokoupit i samostatně, kdy například na Alze za něj zaplatíte 279 korun.

Mnohem lepší variantou je však nákup bezdrátových sluchátek, díky kterým si budete moci užít perfektní pocit volnosti a naopak se oprostíte od zamotaných kabelů. Pro milovníky menších, nenápadných sluchátek by měly být jasnou volbou zejména AirPods, které se všemi produkty v jablečném ekosystému perfektně spolupracují. Pokud pak raději využíváte náhlavní sluchátka s velkými mušlemi na uších, zalíbit by se vám mohla některé z produkce Beats, které se vyznačují jak parádní kvalitou zvuku, tak i velmi povedeným designem.

Snad jsem vám tedy s výběrem příslušenství alespoň částečně pomohl a nasměroval vás tím správným směrem. Osobně si však myslím, že určitě. Všechny výše zmíněné produkty totiž buď prošly naší redakcí či na ně máme od čtenářů skvělé reference, díky čemuž se je nebojíme doporučit i dále.

iPhone

Dnes nejčtenější

.