Zavřít reklamu

Apple klade na soukromí svých uživatelů velký důraz, což dokazuje především neustálou snahou vylepšit zabezpečení svých služeb a produktů. Ačkoliv je však jejich zabezpečení na velmi vysoké úrovni, které prolomení maximálně eliminuje, objevilo se před pár měsíci speciální zařízení, které to zvládlo. To vyvinula společnost Grayshift, která jej prodávala za desetitisíce dolarů pod názvem GrayKey. Za tuto investici získal kupující přístup do prakticky jakéhokoliv iPhonu či iPadu s iOS 11 či starším zabezpečeného jak Face či Touch ID, tak i hesly. Nyní je však podobným prolomení zařízení konec.

GrayKey využíval podle dostupných informací neznámé chyby, díky které mohl obejít časový interval, po který se zařízení po několika neúspěšných zadání kódu na určitý čas uzamkne. Díky tomu tak mohl zkoušet neustále číselné kombinace, čímž se nakonec do zařízení prolomil. V iOS 12 ale Apple tuto chybu odhalil a opravil, čímž GrayKey de facto vyřadil z provozu. 

Takto zařízení GrayKey vypadá: 

Ačkoliv je ohledně tohoto zařízení poměrně málo informací, podle magazínu Forbes, který získal vyjádření vysoce postaveného policisty, zvládá GrayKey na zařízeních s iOS 12 jen zlomek toho, čeho byl schopný předtím na iOS 11. Ze zařízení může totiž nyní “vytáhnout” maximálně některé nešifrované soubory a některá metadata, což vyšetřovatelům v práci příliš nepomůže. Navíc se dá očekávat, že Apple na posílení zabezpečení v tomto ohledu ještě výrazně zapracuje, čímž GrayKey vyřadí z provozu úplně. 

Pokud tedy patříte mezi tu sortu uživatelů, která má o své soukromí skoro až panický strach a existence zařízení, které by jej mohlo odhalit, vás znervózňovala, můžete začít jásat. iOS 12 vás totiž může potěšit i z tohoto důvodu. Na druhou stranu, práce policistů bude nyní kvůli nemožnosti získat data z telefonu zločince o poznání komplikovanější. 

graykey fb

Dnes nejčtenější

.