Zavřít reklamu

Součástí macOS je funkce, která se nazývá výstřižky textu. Že jste o této funkci ještě nikdy neslyšeli? Není divu. I někteří moji kolegové v redakci o její existenci příliš mnoho nevěděli. Nechoďme ale kolem horké kaše a pojďme si vysvětlit, co vlastně výstřižky textu jsou a k čemu slouží. Jednoduše řečeno se jedná o nějaký text, například z e-mailu, Safari či nějakého dokumentu, který si chcete rychle uložit. Výstřižek textu se uloží jako prostý text bez jakéhokoliv formátování. To nejlepší na tom je, že když takových výstřižků máte více, tak je při tvorbě nového dokumentu můžete pouhým přetažením skládat vedle sebe – podobně, jako kdybyste skládali lego. Jak tedy v macOS výstřižky textu používat?

Jak používat výstřižky textu

Práce s výstřižky je opravdu jednoduchá. Nejprve je nutné, abyste si kdekoliv v macOS našli a označili text, který vás zaujal, a který si chcete uložit. Poté označený text jednoduše pomocí myši či trackpadu chytneme a přesuneme ho (jako například ikonu ve Finderu) na plochu. Abyste text neodznačili, ale aby došlo k jeho přesunutí, tak jej musíte chytnout mezi řádky (to poznáte tak, že se zobrazí klasický kurzor šipky a ne kurzor k úpravě textu). Text se poté na plochu uloží ve formě prostého textu bez formátování s příponou .textclipping. Výstřižek je pojmenován několika prvními slovy z vybraného textu – samozřejmě jej ale můžete přejmenovat jako každý jiný soubor.

Jak už jsem psal v úvodu, pokud si takových výstřižků připravíte více, tak je později můžete skládat k sobě do nového dokumentu či je můžete různě přetahovat kamkoliv jinam – do Mailu, Xcodu, Safari apod. Abyste výstřižek vložili na požadované místo, jednoduše jej chyťte a přesuňte tam, kde potřebujete – dojde k automatickému vložení textu z vybraného výstřižku. Výstřižek si samozřejmě také můžete otevřít a zkopírovat si pouze jeho část, avšak nemůžete jej přímo upravovat.

Jak už jsem psal v úvodu, tato funkce není příliš rozšířená a ani já jsem o ní nevěděl. Doufám, že se mi pomocí tohoto návodu podařilo výstřižky textu alespoň trošku dostat mezi lidi, jelikož se jedná o opravdu skvělou funkci. Velice jednoduše a rychle si díky ní můžete uložit jakýkoliv text tak, abyste jej měli vždy po ruce a popřípadě se k němu mohli v budoucnu vrátit. Osobně jsem si výstřižky textu hodně oblíbil a s jistotou můžu říct, že je budu používat i nadále.

vystrizky_fb

Dnes nejčtenější

.