Zavřít reklamu

Pamatujete si ještě na kauzu označovanou jako Celebgate z roku 2014? Skupina podvodníků se tehdy zmocnila mnoha účtů celebrit na iCloudu, Facebooku, Yahoo či dalších portálech, ze kterých následně stahovala spousty soukromých dat a fotografií. Ačkoliv by si jeden myslel, že je kauza už dávno zapomenuta, policii se před pár dny přihlásil další ze skupiny podvodníků, kteří se do krádeže účtů zapojili.

Pokud si myslíte, že podvodníkem byl muž z kriminálního podsvětí, který má za sebou spousty problémů se zákonem, nejspíš vás následující řádky překvapí. Na policii se totiž přihlásil bývalý středoškolský učitel a podle dostupných informací spíše outsider společnosti. “Byl tehdy osamělý, nebyl sociálně aktivní a v podstatě nahradil svůj vlastní nedostatek společenské interakce prohlížením fotek a dat ze života druhých,” vysvětluje jeho obhájkyně. Podle dostupných informací však muž se získanými daty i obchodovat, kvůli čemuž jej postihne trest o poznání vyšší, než jaký by si pro něj přála jeho obhájkyně. Za mřížemi by totiž měl strávit 34 měsíců.

Jak moc je podle vás zabezpečení iCloudu kvalitní?:

Stejně jako jeho kriminální kolegové, i tento muž se na účty prolomil kombinací odpovědí na bezpečnostní otázky a falešných emailů mimo jiné z podpory Applu. Jakmile se mu podařilo do účtů prolomit, využil speciální ruský software pro stažení celých účtů ze serverů. Se získanými daty pak mohl následně právě obchodovat na internetu.

Těžko v tuto chvíli říci, zda se bude celá aféra v budoucnu ještě nějak vyvíjet či nikoliv. Podvodník, který se nedávno přiznal, je však již pátou osobou, která bude za Celebgate pykat. Nicméně je jasné, že se do aféry zapojilo daleko více lidí, kteří jsou však s čím dál větším odstupem času prakticky nedohledatelní. 

icloud

Dnes nejčtenější

.