Zavřít reklamu

Prakticky od představení loňského iPhonu X se spekulovalo nad tím, zda Apple za rok světu přinese jeho bratříčka ve velikosti “pluskového” iPhonu. Tyto spekulace se nakonec zhruba před měsícem skutečně naplnily a já tu teď sedím s tímto velikánem vedle sebe a přemýšlím, jak jej po pár dnech používání zhodnotit do recenze. Jelikož je mi však už nyní jasné, že následující řádky krátké rozhodně nebudou, ušetřeme se společně úvodních formalit a pusťme se do samotného hodnocení.

Balení

I letos vám nový iPhone dorazí v klasické bílé krabičce, která bude mít na bocích nápis iPhone, logo nakousnutého jablka, zespodu samolepku se specifikacemi telefonu a víko se živou tapetou iPhonu. Právě obrázek na víku je ale letos poměrně zajímavý. Zatímco vloni totiž Apple zvolil abstraktní pestrobarevné tapety, které znázorňovaly výřez, letos jej zahalil do vesmírné černé. Při pohledu na krabičku tak může nejednomu majiteli iPhonu projet hlavou, zda se Apple za výřez v displeji tak trochu nestydí. Kdo ví, třeba je právě jeho skrytí náznak toho, že se jej již brzy zcela zbavíme. 

Vraťme se ale ještě na chvíli zpět k samotnému balení. Po stržení fólie a odklopení vrchního víka přijdeme ihned do kontaktu s manuály, ve kterých má své místo i jehla na SIM a dvě samolepky s logem Applu. Pod nimi pak už nalezneme samotný iPhone, který pod sebou dále skrývá sluchátka, nabíječku a metrový Lightning kabel. Oproti předešlým rokům jsme se tak letos rozloučili s adaptérem 3,5 mm jack/ Lightning, který Apple od iPhonu 7 do balení přibaloval. Mnohé z nás pak může zklamat i absence nové rychlonabíječky, která by mu rozhodně slušela. Dávat bonusy do krabičky však styl Applu bohužel není. 

Design – rok známý elegán

Pokud se vám líbil design loňského iPhonu X, zamilujete si i jeho většího bratříčka z letošního roku. Jedná se totiž de facto jen o jeho zvětšenou verzi, která se krom velikosti od loňského modelu odlišuje maximálně nenápadným anténním pruhem vedeném na spodku telefonu. Ten však bohužel narušuje symetrii spodních otvorů na obou stranách Lightningu. Zatímco na jedné straně jich totiž naleznete hned 7, druhá strana nabízí pouhé čtyři. To sice po stránce funkčnosti ničemu nevadí, jelikož reproduktor se ukrývá pouze na jedné – sedmidírkové – straně telefonu, oko puntičkáře však nejspíš zapláče. 

Pokud bych pak měl hodnotit vzhled telefonu jako celek, našel bych pro něj jen slova chvály. Ocel ve spojení se sklem totiž působí skutečně velmi honosným dojmem, který ještě zvyšuje jeho velikost. Tím samozřejmě nechci říci, že menší iPhone XS luxusně nevypadá – ba naopak. Když ale máte v ruce iPhone XS Max, jeho “luxusní auru” zkrátka vnímáte ještě o malý kousíček víc. To ale může krom designu způsobovat jeho i váha, která činí 208 gramů. Právě ta je mnohdy skutečně nepříjemná a pro mnohé zákazníky může být překážkou ke koupi. Telefon totiž na rozdíl od jeho menšího bratříčka či starších modelů v kapse či tašce zkrátka cítíte daleko více. 

Sklo má navíc ještě jednu další výhodu – oproti hliníku klouže telefon z rukou o poznání méně. U letošních iPhonů navíc dle mého názoru zvolil Apple lehce odlišné opracování oproti loňskému roku, díky čemuž se na telefonu nezachycují nevzhledné šmouhy tak, jak jsme byli zvyklí u “osmiček” či iPhonu X. Telefon jsem využíval prakticky jen bez pouzdra a troufnu si říci, že i po x hodinách v mých rukách vypadal stále jako nový – čili bez nutnosti jakéhokoliv leštění. 

Velikost – vítězství i prohra

Není pochyb o tom, že má iPhone XS Max rozhodně co nabídnout. Díky skvělému výkonu ve spojení s perfektním displejem je toho však možná na mobilní telefon až moc. Nechápejte mě však zle – XS Max si rozhodně pozornost zaslouží, protože je skutečně perfektní. Jak už však zaznělo v prvních dojmech krátce po rozbalení telefonu, když máte XS Max v ruce, vnímáte jej zcela jinak, než běžný telefon. Najednou se vám totiž otevírají obrovské možnosti pro jeho využití. Ať už se bavíme o střihu videa, editaci fotek č podobných činnostech, díky 6,5” displeji jste je schopni zvládnout “jen” na telefonu daleké lépe než kdy předtím. MacBook či iPad tak budete po pořízení XS Max nechávat skutečně v tašce či na psacím stole bez povšimnutí mnohem častěji. Otřepaná fráze “větši displej = větší produktivita” je u XS Max totiž sakramentsky znát. 

Na druhou stranu, je to právě velikost, co může být pro mnoho lidí limitující. S iPhonem XS Max totiž může většina nás, běžných smrtelníků s rukama standardní velikosti, zapomenout na ovládání telefonu jednou rukou. Kvůli váze a velikosti, která vám neumožní úplně jistý úchop v jedné ruce, se totiž budete učit ovládat telefon úplně jinak, než na co jste byli u menších iPhonů zvyklí. Zapomeňte na odepisování na zprávu jednou rukou či podobné kratochvíle. Jakmile vytáhnete iPhone XS Max z kapsy, na pilno mají hned ruce obě. V opačném případě se vám bude nejen telefon hůře ovládat (a to i v režimu Dosah), ale navíc zvyšujete pravděpodobnost jeho upuštění, které by vás a především pak vaší peněženku ukrutně bolelo. Na druhou stranu, iPad mini, který je kvůli příchodu Maxe zřejmě odsouzen k smrti, taky v jedné ruce nedržíte. Tedy rozhodně ne pohodlně. 

Displej – úchvatný, byť ne zcela využitý

Kdybych pak měl hodnotit samotný Super Retina displej a jeho zpracování, nenapadají mě jiná slova než superlativy. Krásné živé barvy, perfektní černá, ostrost každého objektu, velmi vysoký jas a velmi dobré pozorovací úhly – přesně tak by se dal displej novinky v pár bodech charakterizovat. Apple opět vsadil na zaoblené rohy a poměr stran 19,5 : 9, přičemž horní stranu rozbíjí mnohými nenáviděný černý výřez. Ten je ve stejné velikosti jako u iPhonu X a XS, ale díky většímu displeji jsou růžky vedle něj o poznání prostornější. Ani to ale Apple bohužel nepřimělo k mírné úpravě stavového řádku, ve kterém i nadále chybí procentiální ukazatel stavu baterie. Ten by se sice nyní do pravého rohu iPhonu bez problému vešel, Apple si však jde svou vlastní cestou a nic podobného nám u Maxe nenadělil, což je dle mého názoru škoda a jak na modelu XS, tak na XS Max mi procenta baterky chybí. Přitom stačilo tak málo – nehrát si s velikostí některých prvků. 

Jako skvělou vychytávku vidím přepracování některých aplikací v režimu na šířku právě pro displej iPhonu XS Max, díky čemuž je s nimi možné pracovat daleko pohodlněji. Ani zde si však neodpustím lehké popíchnutí Applu, které jsem v minulých článcích již několikrát zopakoval. Přestože jsme konečně dostali obrovský displej, kvůli absenci propracovanějšího multitaskingu známého třeba z iPadů jeho potenciál nemůžeme využít naplno. Zatímco u menšího 5,8” modelu chápu, že se Applu do přidání možnosti práce ve dvou oknech nechtělo, u XS Max mi to skutečně hlava nebere. Nebylo by krásné, kdybychom si mohli v horní půlce displeje načíst například náš oblíbený web a ve druhé o článcích na něm diskutovat s kamarádem na Messengeru či přes FaceTime? Podle Applu zřejmě ne. 

Když ale pomineme absenci multitaskingu, musíme se smířit s tím, že se i rok po představení bezrámečkového iPhonu setkáme v App Storu se spoustou aplikací třetích stran, které mu nejsou uzpůsobeny. Pokud vám tedy černé proužky lemující spodní a horní stranu neuzpůsobené aplikace rvaly na iPhonech X či XS oči, vězte, že na XS si je užijete díky většímu displeji mnohem intenzivněji. Zamrzet může ale i již zmíněné sledování YouTube, o kterém se též psalo v prvních dojmech. Na displeji iPhonu s poměrem 19,5 : 9 si totiž video v 16 : 9, kterých je momentálně valná většina, prostě taky nevychutnáte tak, jak byste úplně chtěli. Buď si jej totiž přehrajete opět s černými rámečky kolem něj, nebo jej roztáhnete s tím, že se s jeho částí rozloučíte, o což se opět z části zaslouží výřez. 

IMG_5161

Face ID

Apple se na keynote chlubil mimo jiné tím, že díky vylepšenému algoritmu by mělo být Face ID na nových iPhonech daleko rychlejší. To bych vám moc rád potvrdil i zde, ale bohužel nemůžu. Nikoliv však proto, že by bylo Face ID nových iPhonů pomalé či nespolehlivé, ale zkrátka proto, že i Face ID na iPhonu X fungovalo velmi rychle. Při testování na redakční “desítce”, své XS a iPhonu XS Max jsem tak žádné rychlostní rozdíly nezaznamenal. Vše je totiž opravdu velmi rychlé a do telefonu se dostanete, než byste řekli švec. V tomto ohledu tedy není Applu rozhodně co vytknout. Přinesl totiž technologii, která prostě funguje a to za všech okolností. 

Zvuk – pohltí vás a už nepustí 

Vylepšení se dočkaly i reproduktory, které nyní hrají skutečně impozantně. Tím nechci říci, že u loňských modelů stály za starou bačkoru, jen zkrátka neměly takovou šťávu, která je cítit nyní z těch v XS Max. Velmi dobře totiž zvládají jak basy, tak i výšky či středy. Zvuk z nich působí celkově velmi živě a nikoliv “plechově”, jak je zvykem u konkurence. Pokud navíc zesílíte reproduktory na maximum, budete mít co dělat, abyste se s osobou vedle vás vůbec slyšely. Středně velká místnost se totiž s iPhonem XS Max rázem bez problému promění v taneční klub či operní síň a vy jste přímo v první řadě. Perfektní podání zvuku oceníte i při hraní her či sledování filmů, jelikož jste díky němu vtaženi do děje daleko lépe než kdy předtím. 

Fotoaparát – láska na první pohled

Jestli vás něco na iPhonu XS Max uchvátí hned na první dobrou, je to rozhodně jeho fotoaparát. Ten disponuje stejně jako u loňského iPhonu X dvěma 12 MPx moduly se světelností f/1,8 u širokoúhlého a f/2,4 u teleobjektivu. Oba objektivy jsou samozřejmě opticky stabilizované, díky čemuž se nemusíte obávat toho, že by byly vaše fotky či videa zachycené v pohybu “rozklepané”. O lepší kvalitu snímků se výraznou měrou zasloužil větší senzor, který povyrostl na 1,4μm oproti 1,22μm u iPhonu X. Díky jeho zvětšení je tak telefon schopen zachytit daleko lepší fotografie i za horších světelných podmínek či tmy, což ostatně potvrzují i fotky v galeriích pod tímto odstavcem. 

Není to však jen větší senzor, který kvalitu fotek výrazně zlepšil. Velkou měrou se totiž na fotkách podepisuje i Smart HDR, což je softwarová funkce, která zjednodušeně řečeno skládá výslednou fotografii z několika snímků, respektive jejich nejlepších částí, zachycených ve stejnou chvíli. V praxi to pak poznáte tak, že zatímco u starších iPhonů byste na určité fotografii nalezli spoustu světlých či naopak tmavých míst, díky Smart HDR bude ta samá fotka vyfocená na iPhone XS vypadat daleko přirozeněji a bude ušetřena všech nedokonalostí. Zapomenout nesmíme ani na vylepšení záznamu videa, které je díky většímu senzoru za horších světelných podmínek v porovnání s iPhonem X kvalitnější. Těšit se pak můžeme opět na možnost záznamu ve 4K při 60 fps. 

Ukázky fotek za ideálního či mírně horšího světla:

Ukázky fotek za špatného světla a tmy:

Ukázky fotek za umělého světla:

“Selfíčkáře” pak potěší i velmi kvalitní přední fotoaparát, který se může pochlubit 7 MPx se světelností f/2,2. Fotoaparát opět podporuje režim portrét, díky kterému se můžete i na něj fotit téměř jako ze zrcadlovky. I XS Max však trpí přílišným vyhlazování selfie, které způsobuje, že na fotce jsou osoby hezčí, než v reálu. Osobně se mi ale zdá, že se jedná o nic přehnaného a drobná softwarová oprava problém vyřeší velmi jednoduše. 

Jestli si něco u fotoaparátů nových iPhonů XS a XS Max zamilujete, je to rozhodně možnost rozostření pozadí u již vyfocených portrétních fotkách. To je implementováno přímo do úprav, kde jej lze nastavit skrze posuvník s haptickou odezvou. Díky tomu se vám už nikdy nestane, že byste byli s rozmazáním pozadí u portrétu nespokojeni. Vše je totiž zkrátka ve vašich rukách. 

Příklad možného rozostření pozadí po vyfocení fotky:

Nabíjení

Už po samotném představení novinek bylo jasné, že bude iPhone XS Max co se výdrže baterie opravdovým králem a to můžu potvrdit i já. Vybít jej je totiž skutečně obtížné a i při intenzivním celodenním používáním jsem s tím měl obrovský problém. Pokud pak telefon používáte úsporněji, jste schopní se dostat bez problému na dva dny používání. Slovem “úsporně” však nemyslím jen letmou kontrolu času jednou za dvě hodiny, ale občasné projíždění sociálních sítí a internetu, hovory, zprávy či emaily. Nový velikán si totiž s tím vším poradí s patřičnou grácií. 

Co se však týče nabíjení iPhonu, zde už je písnička o něco smutnější. S přibaleným 5 W adaptérem si totiž telefon nabijete skutečně hlemýždím tempem za 3,5 hodiny . Pokud se vám tyto muka nechtějí podstupovat, sáhnou lze po rychlonabíječce se kterou se dostanete na 50 % za 30 minut a na 100 % za 1,75 hodiny . Třetí možností nabíjení je pak bezdrátová podložka, se kterou se lze dostat na 100 % za 3 hodiny.

Přestože jsou časy nabíjení poměrně smutné, věšet hlavu nemá v žádném případě cenu. Kolik z vás totiž nabíjí telefonu jinak, než přes noc? Vsadím se, že určitě moc ne. Přesně této sortě uživatelů, do které se řadím i já, pak může být pomalé nabíjení volné, jelikož je vcelku jedno, jestli je telefon na 100 % nabitý ve 2 ráno nebo v 5. Důležité pro nás zkrátka je, aby byl po probuzení na 100 % a to zkrátka je. 

IMG_5194

Resumé – Vybírejte s rozvahou 

Komu tedy po našem testování iPhone XS Max doporučit? Rozhodně všem, kteří milují obrovský displej, vědí co s ním a zároveň jsou smířeni s tím, že mohou být velikostí a vahou telefonu v určitých chvílích limitováni. Maxe tak dle mého názoru ocení především majitelé starších “pluskových” modelů, kteří si za poslední roky své know-how na to, jak “pluska” používat, vytvořili. Zamilují si jej i lidé, kteří potřebují být skutečně produktivní, jelikož se jim dostane do rukou malá kancelář umožňující obrovské množství úkonů. Třetí skupinou, která by mohla po iPhonu XS Max sáhnout, jsou pak lidé, kteří se nebojí experimentovat a stávající používání telefonu je už zkrátka nudí. Přesně ty by totiž mohlo ovládání, které se od menších modelů liší právě nutností používat obě ruce, skutečně zaujmout. Pokud vám ale vyhovuje velikost 4,7” vyhovuje, raději se s myšlenkou pořízení iPhonu XS Max rozlučte a jděte do jeho menšího bratříčka. Z velikosti byste totiž mohli být již po pár hodinách po rozbalení vcelku zklamaní. Dokonce i já jsem byl ještě před pár týdny přesvědčený k tomu, že z 4,7” iPhonu 6 přejdu do Maxe, k čemuž jsem se však nakonec neodhodlal a pořídil si 5,8” iPhone XS. A právě práce na této recenzi mě definitivně utvrdila v tom, jak šťastný krok to pro mě osobně byl. 

xs max nahled

Dnes nejčtenější

.