Zavřít reklamu

Na Apple míří další žaloba týkající se možného porušení patentu, tentokrát spor pojednává o aplikaci FaceTime. Žaloba byla podána u texaského okresního soudu. Žalobce není nikdo jiný než patentový troll Uniloc, jehož zástupci zřejmě opravdu neví, jak naložit s volným časem. Patent, který vlastní Uniloc, popisuje funkci, která je dle žalobce zahrnuta i ve FaceTime.

Historie patentu sahá až do roku 2003, kdy jej podepsala společnost 3Com. Patent byl v roce 2010 převeden na společnost HP a v roce 2017 jej získala Uniloc. Patent zjednodušeně řečeno popisuje požadavky pro posílání zpráv, autentizaci a nasměrování odesílaných a přijímaných zpráv.

Společnost Uniloc ve svém žalobním návrhu tvrdí, že FaceTime se opírá o stejnou strukturu komunikace, jež je popsaná v jejím patentu. Konkrétně jde o situaci, že servery umožňují chod funkce FaceTime prostřednictvím odesílání a přijímání datových paket prostřednictvím Wi-Fi, 3G nebo LTE. Zařízení samotné poté registruje adresu, jako je Apple ID nebo telefonní číslo, s uvedenými servery. Když chce uživatel použít FaceTime, jeho požadavek pro spojení s jiným uživatelem je nejprve v šifrované podobě odeslán na servery Applu. Pokud jej servery vyhodnotí jako věrohodný, učiní spojení obou zařízení.

Brzy se dočkáme nových iPadů, které patent údajně také porušují:

Patent údajně porušují všechna novější zařízení od iPhonu 4, iPadu 2, iPadu Mini, 4. generace iPodu Touch a MacBooky, jejichž operační systém FaceTime umožňuje. Společnost Uniloc si nárokuje předem neurčenou částku, jejíž výši ponechá v případě úspěchu ve věci na úvaze soudu. Tenhle měsíc je to již třetí žalobní pozdrav Applu. Nedávno jsme vás informovali o žalobě, která na Apple směřovala kvůli údajnému porušení patentu u funkce AirDrop a propojování smartphonu s mobilními sítěmi na základě identifikačního čísla.

FaceTime logo fb

Dnes nejčtenější

.