Zavřít reklamu

Jablečná společnost si před pár dny zaregistrovala další velmi zajímavou patentovou přihlášku. Ta však tentokrát nepojednává o chystaných vylepšeních pro hardwarové produkty, ale o aplikace pro cestování, která by měla být takříkajíc „all-in-one“. Pravděpodobnější je ale varianta, že patent popisuje způsob, jak vylepšit nynější Apple Maps. Apple už totiž podobné patentové přihlášky, které by mohly naznačovat příchod podobné aplikace, vlastní od roku 2013 a 2015.

Text patentu samotného opět není konkrétní a může znít dosti zmateně. „Metody, systémy a zařízení, zahrnující rovněž počítačové programy zakódované na paměťovém médiu počítače, by mohly získávat místní polohové informace o trasách uložených v aplikaci přístroje uživatele a zároveň identifikovat cílové místo cesty podle zjištěných údajů. Uživatelem určený cíl se uloží, tahle data jsou pak schopna komunikovat s jinou aplikací, která si načte geografické body a lokální informace pro cestu k cíli. Aplikace pak reaguje v reálném čase na interakci uživatele.“

Patent se jeví jako dynamického vyhledávání, které by bylo schopné vyhledat v místě uživatelem navoleného cíle relevantní informace na základě právě konkrétní lokality. Něco podobného už je nyní možné. Pokud je v kalendáři zaznamenána schůzka, Apple Maps sdělí údaje o dopravě nebo o otevíracích dobách místních restaurací.

Takhle vypadá grafická podoba patentu:

Patentová přihláška ale dále hovoří o cestovních údajích, které by mohlo být možné sdílet se zařízeními ostatních lidí. Pokud tedy bude v kalendáři jednoho uživatele zmínka o schůzce a místu konání, uživatelské rozhraní může rozpoznat například spolujezdce v autě, kterému do iPhonu, samozřejmě po patřičných povoleních obou stran, poskytne právě relevantní informace o cíli cesty. Technologie by rovněž mohla fungovat takovým způsobem, že by byl uživatel upozorněn, že za ním někdo jede na základě jím navoleným cílem cesty.

apple-maps-fb

Dnes nejčtenější

.