Zavřít reklamu

Apple se snaží, aby internet a jeho prohlížení bylo pro uživatele co nejbezpečnější, spojil tedy síly se společnostmi Google, Microsoft a Mozilla za účelem zrušení takzvaných protokolů TLS 1.0 a TLS 1.1. Tuto dohodu jako první oznámil světu portál ArsTechnica.  Oč se ale vlastně jedná? TLS je zkratkou pro Transport Layer Security. Jedná se o protokoly, které umožňují aplikacím komunikovat po síti takovým způsobem, který zabraňuje odposlouchávání či falšování zpráv.

Na blogu WebKit se snažil tým Apple Secure Transport vysvětlit, proč verze TLS 1.0 a 1.1 nemíní výše zmínění technologičtí giganti dále podporovat: „TLS je kritický bezpečnostní protokol používaný k ochraně provozu webu. Poskytuje nám důvěrnost a integritu dat na cestě mezi klienty a servery, kteří si často vyměňují velmi důvěrné informace. Aby bylo tyhle údaje možné i nadále zabezpečit, je třeba přejít na novější a modernější verzi tohoto protokolu.“

iOS 12 se ještě na našich zařízeních ani pořádně neohřál a máme tu zajímavý koncept iOS 13:

Tým Apple Secure Transport dále vysvětluje, že nejnovější verze TLS 1.2 je mnohem bezpečnější pro moderní web a nyní je již na platformě Applu standardem. V současné době na TLS 1.2 „běží“  zhruba 99,6% všech připojení z webového prohlížeče Safari. Nejnovější protokol v současné době podporuje zhruba 94% webů. Obměna je zřejmě třeba, TLS 1.0 se začal používat v roce 1999, jeho novější verze 1.1 pak v roce 2006. Apple má v plánu ve svém Safari na macOS a iOS do konce roku 2020 zcela zrušit podporu starých protokolů. Očekává se, že ve stejném období tak ukončí podporu i Google, Mozilla a Microsoft.

Safari

Dnes nejčtenější

.