Zavřít reklamu

Známe to asi všichni. Čas od času náš iPhone rozezvoní telefonát, který automaticky zvedneme a na “druhém konci dráhu” slyšíme někoho, kdo se nám snaží vnutit věc, bez které si náš život nedokážeme představit či s námi provést průzkum, za jehož splnění se dostaneme do slosování o nový automobil s šoférem v ceně. Většina z nás podobné hovory ukončuje razantním tapnutím na červené tlačítko pro ukončení hovoru a následnou salvou nadávek, proč vás vůbec s něčím podobným někdo otravuje. Jasně, existují aplikace, které příchozí neznámá čísla analyzují a hned vás informují o tom, zda se vyplatí či nevyplatí zvedat. Proč by ale něco podobného nemohl nabízet iPhone již “v základu”? 

Podle nových patentů, které si Apple zaregistroval u patentového úřadu v USA, si jablečná společnost skutečně s podobnou myšlenkou pohrává. Celá novinka by velmi zjednodušeně řečeno vycházela z obrovské databáze čísel, ve kterých by iPhone v případě volání z neznámého čísla hledal shodu a následně svého majitele upozornil, o co přesně se jedná či telefonát rovnou odmítl. Do vyhodnocování by se ale samozřejmě promítalo mnoho proměnných, které by měly za cíl eliminovat případné problémy s propuštěním nevyžádaného čísla či naopak zadržením telefonátu, který by mohl být důležitý. 

Podobná novinka by určitě slušela i Apple Watch s podporou LTE:

Přestože je patent bezesporu velmi zajímavý a mnohým z nás by život zpříjemnil, je tu jedno velké ale. K jeho funkčnosti je totiž potřeba určitá míra spolupráce s operátory, kteří by s Applem museli spolupracovat právě kvůli databázi a interním datům v ní. V opačném případě je vytvoření podobné novinky téměř nereálné. Nechme se však překvapit. Třeba se Apple skutečně touto cestou vydá a za pár měsíců či let se dočkáme novinky, která se všemi nevyžádanými hovory zatočí, aniž bychom si do iPhonu museli stáhnout aplikaci třetí strany. 

Dnes nejčtenější

.