Zavřít reklamu

Společnost IDC přišla s analytickou zprávou, která za třetí čtvrtletí mapuje celosvětový prodej počítačů. Těch se údajně prodalo 67,4 milionů kusů, což je oproti stejnému období v minulém roce pokles o 0,9%. V průběhu roku analytici počítali s větším poklesem, a to až o 3 % kvůli očekávanému nedostatku procesorů.

S výraznou stagnaci prodejů se potýká i společnost Apple, která během uplynulého čtvrtletí zvládla prodat pouze 4,7 milionů Maců. To je o 11,6 % méně, než prodeje Maců za stejné období v minulém roce. Apple za tohle období skončil jako pátý nejúspěšnější prodejce počítačů. Nejlépe se prodeje vedly společnosti Lenovo, kterou následovaly HP, Dell a Acer. Důležité je rovněž zmínit, že z první pětky je společnost Apple jediná, která nezaznamenala žádný meziroční růst.

Svá data o prodejích počítačů zveřejnila také analytická společnost Gartner, jejíž hodnoty se od IDC mírně liší. Podle jejích údajů našlo nové vlastníky 67,2 milionů PC, což znamená meziroční nárust o 0,1 %. Gartner odhaduje, že Apple prodal 4,9 milionů Maců, což oproti tomu samému čtvrtletí minulý rok činí pokles o 8,5 %.

Nějak takhle by mohl vypadat nástupce legendárního MacBooku Air, který by měl být představen do konce měsíce:

Důležité je říct, že se jedná jen a pouze o odhady. Oficiální čísla sdělí Apple 1. listopadu. Do té doby se očekává, že společnost uspořádá tiskovou konferenci, na které představí nový 13“ MacBook, Mac Mini a iMac, což by mělo prodeje Maců opět nakopnout. Prodeje Maců nejsou dlouhodobě pro Apple zrovna nejpříznivější. Minulé čtvrtletí jich Apple prodal jen 3,47 milionů a zaznamenal tak nejhorší čtvrtletní prodeje za 7 let.

MacBook Pro Touch Bar FB

Dnes nejčtenější

.